Patru companii rusesti, printre care gigantul gazelor naturale Gazprom, vor sa participe la privatizarea grupului elen DEPA.Potrivit presei elene, printre societatile rusesti interesate sa preia DEPA figureaza Gazprom, grupul Sintez, precum si fondul de investitii Energia.

In plus, printre potentialii cumparatori se numara, de asemenea, societatile italiene Edison, AEM si ENI, grupul azer SOCAR, companiile algeriana Sonatrach, spaniola Gaz Natural si Enagas, corporatiile israeliana Israel Corp., japoneza Mitsui, olandeza Vopak, chineza ENN, chena CEZ si holdingul elen M&M.

Agentia pentru privatizare si ministerului elen al mediului au anuntat ca procesul de depunere de documente pentru privatizarea grupului DEPA si a filialei acetuia, DESFA, s-a incheiat.

In cadrul pachetului de privatizare convenite cu principalii creditori ai tarii, UE si FMI, guvernul grec a decis sa vanda tot pachetul (65%) detinut de stat la compania gazelor naturale DEPA, precum si actiunile pe care le poseda la Hellenic Petroleum, care controleaza 35% din DEPA.

In plus, Grecia vinde subsidiara DEPA – operatorul de transport al gazelor naturale DESFA, unde statul va pastra numai 34%. Conform conditiilor de derulare a licitatiei, DEPA si DESFA pot fi vandute impreuna sau separat.

De mentionat ca DEPA reprezinta Grecia in proiecte precum gazoductele South Stream, Grecia-Bulgaria (IGB) si Grecia-Italia (IGI).