Pe fondul entuziasmului generat de acordul privind salvarea de la faliment a Greciei, dar si in contextul temerilor legate de alimentarea cu titei a pietelor din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu, pretul petrolului a atins marti, la inchiderea bursei din New York, un nou nivel maxim din ultimele noua luni.


Potrivit cifrelor definitive, barilul „light sweet crude” (WTI) a progresat cu 2,26 dolari fata de luni, urcand la 105,50 dolari la New York Mercantile Exchange (Nymex), cea mai buna performanta incepand din 4 mai 2011.

„Ceea ce a impins pretul in sus a fost, inainte de toate, apetitul pentru risc”, redesteptat de acordul european, a explicat Bart Melek, de la TD Securities. „Petrolul explodeaza”, a adaugat Rich Ilczyszyn, analist la Itrader. „Cred ca a fost depasit un nou prag psihologic si ca, de acum, pretul de baza pentru petrol va fi de 100 de dolari/baril”, a estimat el.

Dupa saptamani de suspans, ministrii de finante din zona euro au dat unda verde celui de-al doilea plan de salvare a Greciei, in valoare totala de 130 miliarde de euro si valabil pana la sfarsitul lui 2014. In termeni generali, „se vorbeste tot mai mult de modul in care economia internationala si cererea mondiala se amelioreaza”, a mentionat Melek.

In acest context creste insa ingrijorarea legata de „aprovizionarea pietelor cu titei, legata de situatia din Orientul Mijlociu in general si din Iran in special”. Teheranul a anuntat sistarea livrarilor de petrol catre Franta si Marea Britanie, amenintand sa faca acelasi lucru si pentru alte state europene. Pe de alta parte, China si Japonia au dat de inteles ca intentioneaza o reducere a importurilor de titei iranian.

In plus, brokerii americani sunt nelinistiti de zvonurile potrivit carora Israelul s-ar pregati sa atace instalatiile nucleare ale Iranului, ceea ce, spun ei, ar putea antrena o agravare a starii de tensiune din Orientul Mijlociu, unde nervozitatea este intretinuta de evenimentele din Siria.

In ajunul conferintei International Petroleum Week, de la Londra, mai multi mari jucatori ai pietei petrolului au lansat prognoze privind pretul aurului negru. Astfel, in opinia companiei Vitol, situatia din Orientul Mijlociu poate conduce la o scumpire accentuata a titeiului, pana la 150 de dolari/baril pentru marca Brent, in cazul escaladarii conflictului dintre Occident si Iran. Deocamdata, petrolul extras din Marea Nordului se mentine in jurul valorii de 121 dolari/baril.