Comisia Europeana (CE) exercita presiuni asupra Greciei, careia i se sugereaza sa lichideze anumite banci, printre care ATEBank, numarul cinci pe piata elena. Inchiderea unei asemenea institutii este de resortul Bancii centrale locale, dar Bruxelles are un cuvant de spus, a dat de inteles CE.


Invocand prevederile care decurg din acordarea de ajutor public, Comisia Europeana poate refuza o cerere de sustinere a unei banci, daca estimeaza ca respectiva unitate nu merita acest lucru, nelasand, practic, alta posibilitate, decat lichidarea. „Intram intr-o noua faza cu Grecia, Portugalia si Spania”, afirma surse din interiorul CE, citate de France Presse. Potrivit acestora, daca o banca este cruciala pentru stabilitatea financiara a unei tari, ea trebuie, desigur, salvata. In caz contrar, ea risca sa dispara.

„Daca reprezinta un element de stabilitate, atunci trebuie pregatita salvarea unei banci, dar acest punct a fost deja depasit in multe tari”, au adaugat respectivele surse. „ATEBank trebuie inchisa sau lichidita in mod progresiv”, au afirmat ele. Oricum, nici o decizie concreta nu va fi luata inainte de alegerile anticipate din Grecia, programate pentru 17 iunie.

Primele patru mari banci elene – National Bank, Alpha, Eurobank si Piraeus Bank – au primit luna trecut 18 miliarde de euro in cadrul programului de ajutor UE/FMI in valoare totala de 130 de miliarde de euro. ATEBank, institutie infiintata in 1921, nu a beneficiat de un asemenea sprijin, pentru ca nu a prezentat un plan privind viabilitatea sa pe termen lung, devenind, astfel, un factor de preocupare.

Printre altele, aminteste AFP, banca a ratat testul european de rezistenta, organizat in iulie anul trecut. Surse neoficiale sustin ca autoritatile elene au luat deja in calcul posibilitatea lichidarii ATEBank, procedura care ar urma sa demareze in semestrul secund al anului.