Guvernul grec va prezenta „rapid” in Parlament un text care include o clauza de actiune colectiva, ce permite, in caz de nevoie, sa se atinga un nivel suficient de participare a creditorilor privati la planul de stergere a datoriei, a anuntat ministerul elen de finante.


La summitul din 27 octombrie anul trecut, liderii UE au decis o schema de reducere a 50% din valoarea obligatiunilor suverane detinute de creditorii privati ai tarii – banci, fonduri speculative, companii de asigurari, etc.

Aceasta schema a primit titulatura de Private sector involvement (PSI) sau plan de stergere partiala a datoriei publice elene detinuta de sectorul privat.

In cadrul tratativelor de noaptea trecuta de la Bruxelles, acordul negociat de Grecia si banci prevede o taiere de 53,5% din valoare initiala a obligatiunilor detinute, ceea ce corespunde unei sume totale de 107 miliarde de euro.

Intr-o prima reactie, reprezentanul creditorilor privati ai Greciei, Charles Dallara, s-a declarat increzator in reusita schemei elaborate, subliniind, totodata rolul major al guvernului de la Atena care, a precizat el, trebuie sa gaseasca modalitatea optima de a obtine nivelul dorit de participare a creditorilor privati la acest program.