Grecia nu a reuşit să îndeplinească o serie de obiective convenite în schimbul ajutorului financiar internaţional, a anunţat joi Gerry Rice, purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a insistat că este prea curând pentru a se discuta o revizuirea a condiţiilor impuse statului elen, transmit AFP şi RTE News.'Până acum, unele ţinte au fost îndeplinite, unele nu şi în anumite cazuri nu avem suficiente date pentru a face o evaluare' privind anumite măsuri, a explicat Gerry Rice. Acesta a adăugat: 'Nu suntem în postura de a negocia obiectivele programului de asistenţă financiară. Ele rămân baza discuţiilor. Dar dacă vor exista idei despre modul în care ar putea fi îndeplinite mai bine aceste obiective, suntem deschişi la asta, aşa cum facem în cazul oricărui program'.

Declaraţiile oficialului FMI vin la o zi după ce coaliţia de guvernare din Grecia şi-a reafirmat angajamentul de a renegocia planul de austeritate impus de creditorii internaţionali în schimbul salvării ţării de la faliment.

O misiune a FMI tocmai şi-a încheiat misiunea de evaluare în Atena, a declarat Rice, iar în 24 iulie reprezentanţii FMI vor reveni în Grecia 'pentru a analiza cu autorităţile elene modul în care vor fi realizate integral obiectivele stabilite' iar apoi va fi emis un nou raport privind situaţia din Grecia.  'Este prematur să analizăm care din diversele măsuri vor fi discutate', a concluzionat oficialul FMI.

Miercuri, anumite publicaţii elene, printre care şi cotidianul Kathimerini, au precizat că liderul partidul socialist PASOK, Evangelos Venizelos şi-a exprimat nemulţumirea faţă de 'strategia urmată de premierul Stournaras la Bruxelles' deoarece ministrul nu ar fi evocat clar 'renegocierea' planului de austeritate.

Răspunzând articolelor de presă, Venizelos a subliniat că nu doreşte să critice guvernul, ci să pună accentul pe importanţa 'renegocierii' planului de austeritate. 'Vom face tot posibilul pentru a îmbunătăţi termenii nefavorabili' ai planului şi a cere creditorilor 'o prelungire a perioadei pentru ajustări bugetare', a afirmat Venizelos. Acesta a reafirmat că, din cauza unei recesiuni mai greve decât se anticipa, este nevoie de o prelungire cu trei ani a ajustării bugetare, 'până în 2017' în loc de sfârşitul lui 2014, aşa cum se prevede în plan.

Totuşi, premierul Stournaras, în discursul său din faţa parlamentului de la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul declaraţiei politice generale a guvernului, a subliniat că Grecia trebuie să înceapă aplicarea reformelor cerute de creditori înainte de a trece la renegocierea planului de austeritate.