Mai multe tari din zona euro „nu ne mai vor”, a declarat ministrul elen de finante, Evangelos Venizelos, care vrea sa „convinga” tarile partenere ca Grecia poate „reusi” sa ramana in Uniunea monetara.


„Poporul grec trebuie sa stie adevarul. Sunte tari in zona euro care nu ne mai vor. Iar ele trebuie convinse” ca Grecia trebuie pastrata „pentru generatiile viitoare, pentru copiii nostrii”, a spus Venizelos.

„Grecia se afla in atentia tuturor”, a adaugat responsabilul elen, facand aluzie la negocierile internationale in curs de derulare in vederea aplicarii noului plan de salvare si definitivarii programului de reducere a datoriei.

El i-a avertizat pe toti acei care, „jucandu-se cu focul” nu fac decat sa agraveze lucrurile, atat in strainatate, cat si in interiorul tarii. „Pericolul este foarte mare”, a subliniat Venizelos. „Optiunile generatiei noastre sunt fie sacrificii si reduceri, fie o catastrofa nationala care poate afecta societatea, institutiile noastre si democratia”.

In acest context, ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a reiterat vointa tarii sale de a ajuta Grecia, dar numai daca aceasta nu se va dovedi „un sac fara fund”. „Suntem constienti de responsabilitatea care ne revine vizavi de Grecia si de poporul elen”, a spus el intr-un interviu acordat postului regional de radio SWR.

„Dupa parerea mea, acesta este punctul cel mai problematic. Analizand situatia politica interna din Grecia, te intrebi: cine va garanta ca deciziile noastre de acum vor fi respectate dupa alegeri?”.

In aprilie, grecii sunt chemati la urne, iar europenii, creditorii Atenei, vor garantii ca partidele care vor invinge la viitoarele alegeri vor aplica politica de austeritate si reformele angajate de actualul Parlament.