Creditorii privati ai Greciei au facut „oferta lor maxima” si au atins limita pierderilor pe care le pot suporta, a declarat negociatorul Charles Dallara.


„Propunerea noastra este o oferta maxima care poate fi facut in cadrul unui plan de renuntare, asa zisa voluntara, la o parte a datoriei”, a spus reprezentatul bancilor si creditorilor privati ai Atenei pentru postul de televiziune Antenna.

„Totul depinde acum de sectorul oficial – Banca Centrala Europeana, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International –, care trebuie sa decida directia, adica fie o stergere partiala a datoriei, fie un default”, a precizat Dallara.

„S-a ajuns la o rascruce de drumuri, dar raman optimist”, a insistat Dallara, dand de inteles ca negocierile dintre creditorii privati ai Greciei si autoritatile de la Atena au intrat in faza decisiva. Dallara conduce Institutul pentru finante internationale, care reprezinta aproape 450 de banci si institutii private detinatoare de obligatiuni suverane elene si care au acceptat, la sfarsitul lunii decembrie, principiul stergerii a 50% din creantele lor pentru a evita un default de plati brutal si dezorganizat al tarii.

Aceasta manevra, care inseamna 100 miliarde de euro, trebuie sa permita o reducere datoriei Greciei pana la 120% din PIB in 2020, fata de 160% in prezent. Ea este insa conditionata de punerea in practica, de catre tarile din zona euro si de FMI, a celui de-al doilea plan de ajutor financiar, in valoare de 130 de miliarde de euro.