Publicatia „Frankfurter Allgemeine Zeitung” sustine ca Grecia nu va primi, dupa toate proba­bilitatile, o noua tran­sa din ajutorul financiar acordat de FMI in cadrul amplului program de sustinere a economiei elene, in valoare totala de 110 mld. euro. Banii urmau sa ajunga la destinatie la sfarsitul lunii iunie. „Pana in momentul de fata este mai mult decat sigur ca FMI nu va debloca ultima par­te a cre­ditului”, afir­ma coti­dia­nul fi­nan­­ciar, ci-
­tand surse apropiate discutiilor. Si ex­pli­ca: „Fondul nu poa­te var­sa suma prevazuta de­cat in cazul in care finantarea pro­gramului de consolidare bugetara este asigurata pe o perioada de 12 luni, in timp ce troika formata din FMI, UE si BCE a ajuns la concluzia ca nu este cazul”. Oricum, negocierile dintre re­pre­­zentantii celor trei struc­turi si ofi­cia­lii eleni urmeaza sa se incheie astazi, cel tarziu maine. Totusi, la inceputul acestei saptamani Bru­xelles a dat de inteles ca inten­tioneaza sa ceara tarilor din zona euro sa ajute guvernul elen la ducerea la bun sfarsit a ambitiosului plan de privatizare angajat de Atena, dar si la operatiunea de colectare de taxe si impozite, Berli­nul a conditionat ieri un nou ajutor pen­tru Grecia de o participare a detinatorilor privati de obligatiuni de stat. Iesind in fata presei, un pur­tator de cu­vant al Minis­te­rului ger­man de Fi­nante a de­clarat ca noul pro­gram de sus­ti­ne­re va fi acor­dat cu trei conditii.

„Masuri su­pli­mentare din par­tea Greciei”, cu precadere in termeni de politica fiscala; „un plan concret, tan­gibil si coerent” al pri­vatizarilor pre­co­nizate si, in al treilea rand, „este foarte important ca sectorul privat sa-si asume respon­sabilitati”. „Sub ce for­ma, nu va pot spune, deocamdata”, a spus el, preci­zand ca „sectorul public da mai mult” decat s-a stabilit initial.