Grecia ar putea rostogoli obligaţiunile sale deţinute de BCE sau ar putea încerca să obţină bani din emiterea suplimentară de titluri pe termen scurt, pentru a rezolva posibilul deficit de finanţare în următorii ani, se arată într-un document aparţinând adjunctului ministrului elen de finanţe, Christos Staikouras, transmite Reuters.


Deja guvernul de la Atena a recunoscut că nu a reuşit să îndeplinească obiectivele asumate în schimbul ajutorului internaţional iar oficialii UE au speculat că Grecia ar putea avea nevoie de o nouă restructurare a datoriei. Dacă deficitul bugetar sau veniturile din privatizare nu corespund ţintelor stabilite în schimbul celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară, ţara s-ar putea confrunta cu un deficit de finanţare, a avertizat Christos Staikouras, fără a oferi detalii despre mărimea acestui deficit.

Oficialul elen a adăugat că o soluţie pentru acoperirea deficitului de finanţare ar fi extinderea scadenţei datoriei elene deţinută de Banca Centrala Europeana.  'Pentru acoperirea deficitului de finanţare şi ţinând cont că eurosistemul deţine 28 miliarde de euro din bondurile elene cu scadenţă în 2013-2016, posibilitatea rostogolirii datoriilor va fi examinată', susţine Staikouras.

Până acum, BCE a refuzat să se confrunte cu pierderi din cauza bondurilor achiziţionate în ultimii ani pentru a sprijini Grecia. Recent, Reuters a anuntat că raportul final al reprezentanţilor UE, BCE şi FMI va fi întârziat din octombrie până în noiembrie, după alegerile pentru desemnarea noului preşedinte al SUA, pentru a se evita eventuale turbulenţe de pe pieţele globale.

Misiunea reprezentanţilor FMI, UE şi BCE vrea să ajute guvernul grec să finalizeze un nou pachet de măsuri care să genereze economii bugetare de peste 11,5 miliarde de euro, o condiţie necesară pentru deblocarea unei noi tranşe din programul de ajutor. Dacă va obţine un raport pozitiv din partea creditorilor internaţionali, premierul elen Antonis Samaras intenţionează să ceară un răgaz suplimentar de doi ani pentru a îndeplini obiectivele de reducere a deficitului public solicitate de creditorii internaţionali în schimbul planului de ajutor în valoare de 130 miliarde de euro acordat în luna martie.