Premierul grec Georges Papandreou a anuntat organizarea unui referendum in scopul aprobarii acordului vizand stergerea partiala a datoriei publice elene, incheiat la summitul european de saptamana trecuta.

„Vointa poporului elen va fi un indiciu pentru noi”, a spus Papandreou adresandu-se grupului parlamentar socialist, precizand, de asemenea, ca va solicita un vot de incredere in Parlament in legatura cu acordul referitor la datorie. Grecii „vor ca noul acord sa fie adoptat sau nu? Daca nu vor, el nu va fi adoptat”, a afirmat premierul.

Vinerea trecuta numeroase manifestatii au avut loc in intreaga tara cu ocazia sarbatorii nationale pentru a protesta fata de politica de austeritate a guvernului socialist si de consecintele acordului european care asigura creditorilor un control mai amplu asupra politicii bugetare a tarii, sporind astfel temerile legate de o pierdere totala a suveranitatii. Un sondaj aparut in weekend arata ca majoritatea grecilor au o parere negativa despre deciziile summitului, sustinute de numai 12,5% din cetateni. Chestionarul a fost realizat de Institutul Kapa Research pentru publicatia To Vima pe un esantion de 1.009 persoane.

Joia trecuta, dupa discutii maraton, liderii europeni au ajuns la un acord cu bancile de stergere a 50% din creantele lor, adica 100 de miliarde de euro din datoria totala a Greciei, de 350 de miliarde de euro. In schimb, Atena va primi noi imprumuturi internationale de 100 de miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2014 in cadrul programului care-l va inlocui pe cel de 109 de miliarde de euro decis de UE si FMI in iulie anul curent.

In egala masura, Grecia trebuie sa accepte un control mai extins asupra politicii sale bugetare, monitorizata pana in prezent la fiecare trei luni de expertii troicii (UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International). La incheierea reuniunii sefilor de stat si de guvern din UE, din 26 septembrie, guvernul elen a precizat ca misiunile troicii vor avea, de acum inainte, un caracter permanent in Grecia.