Problema gestionarii deseurilor se complica de la o zi la alta. La Iasi, intarzie banii pentru finalizarea unui nou depozit ecologic, in timp ce sucevenii se afla pe punctul de a inchide vechiul depozit, fara a avea alternative privind transportul gunoiului.
Banii pe care Guvernul ii va aloca pentru implementarea Planului strategic de management integrat al deseurilor din judetul Iasi intarzie sa vina. Noul depozit ecologic din localitatea ieseana Tutora, unde urmeaza sa fie colectat gunoiul din intregul judet, va fi finalizat cu intarziere, din cauza lipsei fondurilor. Lucrarile la acest obiectiv au fost sistate din cauza ca Ministerul Mediului nu a achitat facturi in valoare de 19,8 milioane de lei pentru lucrari executate anul trecut. “Valoarea intregului Masterplan pentru gestionarea deseurilor in judetul Iasi este de 34,5 milioane de euro. Banii vor fi cheltuiti pe mai multe categorii de investitii. Este vorba de statii de transfer in judet, masini si europubele de colectare, dar si statii de compactare si sortare a deseurilor. Speram sa accesam banii icat mai curand, pentru ca in aprilie ar trebui sa inceapa licitatia pentru achizitia de echipamente si demararea lucrarilor”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Constantin Adascalitei. Reprezentantii Ministerului Mediului spun ca se fac eforturi pentru obtinerea finantarilor, pentru ca proiectul sa fie implementat cat de curand, dar ca fondurile sunt destul de restrictionate. “Acordul de finantare a fost semnat in 2006, cand erau bani la buget. Primaria a intarziat foarte mult cu procedurile. Acum nu prea mai sunt bani, dar cu toate astea Iasiul a primit, in 2009, 11% din totalul bugetului Ministerului. Am cautat solutii si anul viitor vom finanta inchiderea depozitului de la Tomesti, insa nu din bugetul ministerului, ci cu fonduri structurale. De la minister vom da bani pentru continuarea lucrarilor la depozitul ecologic Tutora”, a declarat Dan Carlan, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului.

 

Situatie disperata si pentru suceveni

 
Apropierea expirarii termenului de inchidere a platformei de deseuri de la Falticeni da dureri de cap si municipalitatii sucevene. Conducerea primariei este ingrijorata ca nu va avea unde sa mai duca gunoiul colectat din urbea resedinta de judet, rampa falticeneana urmand a fi trasa pe dreapta la mijlocul acestui an. In aceste circumstante, s-a luat legatura cu reprezentantii administratiei municipale din Botosani, acestea fiind de acord cu preluarea si depozitarea pe rampa proprie a deseurilor sucevene. “Apare o situatie disperata, pentru ca la 30 iunie se va inchide si depozitul de la Falticeni. Am avut discutii si cu reprezentantii primariei de la Botosani, iar in conditiile in care la Suceava nu vom finaliza nimic, vom duce deseurile menajere pe platforma botosaneana”, a declarat primarul Ion Lungu, adaugand ca  sumele cheltuite cu transportul sunt foarte mari. Astfel, in conditiile in care distanta pana la Botosani este mai mare in raport cu cea parcursa de autospecialele Rosal pana la Falticeni, cu transportul de la bugetul local va fi cheltuit suplimentar un milion de euro pe an. Data fiind aceasta situatie, Ion Lungu si-a exprimat speranta ca va fi materializata cat mai repede intentia Consiliului Judetean de a organiza licitatie pentru construirea unei prime celule a depozitului de deseuri menajere care urmeaza a fi amenajat la Moara.
De la 1 ianuarie 2009, de cand platforma de gunoi de la Suceava a fost inchisa, resturile menajere din resedinta de judet sunt duse la depozitul din preajma Falticeniului. In contrapartida, primaria Suceava achita o taxa de 6,25 lei pe fiecare metru cub, la aceasta adaugandu-se costurile cu transportul, de 300 de lei pe masina si cursa.
 

Statii de sortare si de transfer la Cordun

 
Nici Romanul nu va mai avea depozit de deseuri dupa ce groapa orasului va fi inchisa. In localitatea Cordun vor fi amenajate doua statii, una de sortare si una de transfer al deseurilor ce vor fi amplasate pe terenul domeniului public al statului. Urmeaza ca aceasta suprafata de teren sa fie trecuta in domeniul public al Consiliului Judetean Neamt, care va pune in practica proiectul in urmatorii ani. “Eco Neamt a inaintat studiul de fezabilitate la Bruxelles, studiul se afla inca in evaluare, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa se semneze contractul de finantare si sa se treaca la cealalta etapa, proiectul tehnic”, a declarat primarul Romanului, Laurentiu Leoreanu.