'Ce grupă sanguină aveţi?' - este întrebarea pusă la spital sau la laboratorul de analize medicale, dar pe care japonezii şi-o pun zilnic. BBC arată cum grupele sanguine sunt considerate în Japonia cam ca semnele astrologice la ceilalţi, scrie huffingtonpost.fr.


Fiecărei grupe îi sunt asociate mai multe tipuri de caractere. Se spune, de exemplu, despre persoanele cu grupa sanguină A că sunt sensibile, perfecţioniste şi bune colege de echipă, în timp ce cele cu grupa O ar fi mai curioase şi generoase, dar oarecum limitate. Indivizii care au grupa B se caracterizează prin individualism, egoism şi latură excentrică. În AB s-ar încadra cei mai misterioşi, cu caracter imprevizibil.

Semn că locuitorii Ţării Soarelui Răsare cred cu adevărat în legătura dintre grupa sanguină şi caracter este succesul de care se bucură patru cărţi publicate recent şi din care s-au vândut peste 5 milioane de exemplare. BBC aminteşte că în Japonia există o adevărată piaţă legată de grupa sanguină: există băuturi gazoase, gumă de mestecat, săruri de baie, prezervative adaptate grupei sanguine, în pofida eforturilor oamenilor de ştiinţă, care se străduiesc să destrame credinţele cu origini la începutul secolului al XX-lea.

Descoperită de medicul Karl Landsteiner în 1901, noţiunea de grupe sanguine a fost deturnată între cele două războaie de nazişti pentru a da amploare teoriilor lor rasiale. În acelaşi timp, adaugă BBC, Imperiul japonez, în plină expansiune militară, şi-a însuşit teoria grupelor sanguine în cadrul instruirii armatei imperiale, mergând până la alcătuirea grupelor de luptători în funcţie de grupele sanguine.

În anii 1970, o carte scrisă de Masahiko Nomi a readus această credinţă în mintea oamenilor. Nomi nu avea totuşi nimic în comun cu medicina pentru că era ziarist. Succesul a fost imediat, iar fiul său a preluat ştafeta, conducând astăzi un institut pentru promovarea acestor idei.

Teoria grupelor sanguine este de altfel operaţională. În 2009, echipa feminină de softball japoneză ar fi recurs la ea pentru a adapta antrenamentul fiecărei membre a echipei. Anul trecut, un ministru japonez, Ryu Matsumoto, a fost nevoit să demisioneze după o ieşire violentă în timpul unui interviu, pentru care a dat vina pe grupa sanguină. 

BBC arată că unele grupe sanguine fac tot mai mult obiectul prejudecăţilor şi discriminării. Fenomenul se numeşte 'buru-hara', adică 'hărţuire în funcţie de grupa sanguină'. Tipurile B şi AB ar fi cele mai discriminate, unii copii devenind batjocura celorlalţi. Din nefericire, 'buru-hara' depăşeşte cadrul curţii şcolii, fiind semnalate şi cazuri de discriminare la angajare.