Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în scădere, de la 'BB' la 'B minus', ratingul pe termen lung în valută al grupului elen de telecomunicaţii OTE (Hellenic Telecommunications Organisation), acţionarul majoritar al Romtelecom. Ratingurile rămân sub supraveghere, cu perspectiva negativa.Decizia vine la o zi după retrogradarea nota suverana a Greciei, (principala zonă de operaţiuni a companiei), de la 'B minus' la 'CCC' şi atribuirea unui plafon de ţară 'B minus' pentru Grecia. Aceasta scadere a calificativului reflectă riscul crescut al ieşirii Greciei din zona euro, care ar putea fi însoţit de redenominarea monedei, ceea ce ar putea afecta actuala datorie denominată în euro a grupului elen de telecomunicaţii.

Într-un astfel de scenariu, apreciază Fitch, există numeroase incertitudini privind anvergura şi eficacitatea controlului capitalului şi aplicabilitatea la companiile din sectorul privat.

Fitch aprecia recent că, în cazul ieşirii Greciei din zona euro, OTE va rămâne una din corporaţiile mai puternice din Grecia dar compania se va confrunta cu o povară enormă legată de obligaţiunile sale denominate în euro, în urma devalorizării fluxului de numerar în drahme. OTE ar putea fi nevoită să majoreze tarifele pe plan intern iar compania se va afla într-o poziţie inferioară faţă de concurenţii săi din Grecia, Wind Hellas şi Vodafone.

În ceea ce priveşte ratingul, Fitch avertizează că OTE s-ar putea confrunta cu o penurie de lichidităţi în urma redenominării datoriei sale, ceea ce va duce probabil la o revizuire în scădere a calificativelor în categoria 'C' sau 'D'.

În plus, posibilitatea de a obţine sprijin financiar din partea Deutsche Telekom AG este luată şi în considerare de Fitch în analiza sa.

OTE a raportat un profit peste aşteptări în primul trimestru din 2012, datorită vânzării diviziei din Serbia şi a reducerii costurilor. În perioada ianuarie-martie 2012, profitul net al OTE a urcat la 306,6 milioane de euro (396,48 milioane de dolari), faţă de 30 milioane de euro în perioada similară din 2011, în timp ce analiştii estimau un câştig de 286,6 milioane de euro. Numărul clienţilor OTE a scăzut în primele trei luni deoarece pe principalele pieţe ale companiei, în Grecia şi România, clienţii afectaţi de criză au preferat ofertele mai ieftine ale companiilor rivale. Vânzările au scăzut cu 3,6%, la 1,18 miliarde de euro, faţă de 1,16 miliarde de euro cât prognozau analiştii.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est, deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).