Agentia de evaluare Moody’s a degradat cu o treapta, de la A3 la Baa1, notele acordate grupului italian Enel si a filialei spaniole a acesteia, Endesa. Drept justificare a fost evocat pericolul generat de criza care le afecteaza rezultatele.


Situatia economica „de pe pietele cheie ale Enel, Spania si Italia, continua sa exercite presiuni asupra veniturilor lor, o realitate care s-a reflectat in rezultatele pr primul trimestru al acestui an, anuntate saptamana trecuta”, a explicat Moody’s.

In opinia expertilor agentiei americane, este improbabil ca aceste dificultati sa fie „suficient compensate, in viitorul apropiat, de o crestere pe pietele internationale”. Noile calificative plaseaza tandemul in categoria emitentilor de calitate medie, dar in masura sa-si onoreze in mod adecvat obligatiunile care le revin.

La 10 mai, Enel a anuntat o scadere a rezultatelor sale pe primul trimestru, penalizate de diminuarea cererii in Italia si Spania. In perioada de referinta, profitul companiei a afisat un regres de 1,4%, la 1,184 miliarde euro.