Grupul de media german Bertelsmann a anunţat că va achiziţiona în totalitate Random House Mondadori, editură de cărţi spaniole înfiinţată împreună cu compania italiană Mondadori, informează AFP, citat de Mediafax.

Bertelsmann - care deţine, printre altele, postul de televiziune M6 - nu a precizat cu ce sumă va prelua cele 50 de procente pe care le deţinea Mondadori.

"Numele Random House Mondadori va fi păstrat pentru moment şi va fi schimbat într-un viitor apropiat, pentru a ţine cont" de modificarea acţionariatului, a anunţat Bertelsmann într-un comunicat.

Săptămâna trecută, corporaţia media germană Bertelsmann, care deţine editura Random House, şi grupul britanic Pearson, care deţine editura Penguin, au anunţat că au încheiat un acord prin care cele două case editoriale vor fuziona în vederea creării unui gigant pe piaţa mondială de carte în limba engleză. Corporaţia media germană Bertelsmann va deţine 53% din acţiunile nou înfiinţatei case editoriale Penguin Random House, în timp societatea Pearson (care a deţinut până în prezent editura Penguin) va deţine 47% din acţiuni. Acordul exclude publicarea de cărţi în limba germană. Bertelsmann şi Pearson nu au dezvăluit valoarea afacerii încheiate, însă fuziunea între cele două case editoriale este estimată la o sumă cuprinsă între 2 şi 3 miliarde de dolari, potrivit The Wall Street Journal.

Random House Mondadori va fi inclus în acest nou parteneriat, care va fi finalizat în cel de-al doilea semestru al anului 2013.

"Preluând totalitatea acţiunilor la Random House Mondadori, Bertelsmann a sesizat o oportunitate de a îmbunătăţi semnificativ atât poziţia sa pe piaţa spaniolă, cât şi accesul pe piaţa în creştere din America latină", a subliniat Thomas Rabe, patronul Bertelsmann, în acelaşi comunicat.

Printre cele mai recente lansări de succes ale Random House Mondadori se numără trilogia sado-maso "Cele 50 de vicii ale domnului Grey/ Fifty Shades of Grey" de E.L James, "Invierno del Mundo" de Ken Follett şi "Las leyes de la frontera" de Javier Cercas.

Conducerea Bertelsmann a anunţat recent noua strategie a companiei, gândită pe o perioadă cuprinsă între cinci şi zece ani, care prevede şi "câteva achiziţii majore şi parteneriate strategice".

Random House Mondadori a fost înfiinţată în 2001, pentru editarea de volume în limba spaniolă destinate pieţei din Spania şi America latină. Bertelsmann şi Mondadori deţineau câte 50% din această editură.

Compania germană Bertelsmann, unul dintre cele mai importante grupuri media din lume, are business-uri în 63 de ţări şi deţine pachetul majoritar de acţiuni la grupul de televiziune şi radio RTL.