Grupul petrolier Repsol va solicita o compensatie care ar putea depasi 10 miliarde de dolari, dupa anuntul guvernului argentinian privind nationalizarea companiei YPF, filiana firmei spaniole.Astfel de decizii nu raman nepedepsite, a promis Antonio Brufau, iar Repsol va solicita o compensatie prin intermediul unui arbitraj international, care va fi cel putin egala cu participatia sa de 57,4% la YPF, estimata la 10,5 miliarde de dolari (8 miliarde de euro).

Repsol va lansa toate demersurile legale, a insistat presedintele intreprinderii. Evantaiul este foarte larg, a subliniat el, citand posibile actiuni la nivel constitutional, comercial sau chiar civil.

Raspunzand acuzatiilor formulate de partea argentiana, care a reprosat companiei spaniole ca nu a investiti suficient in YPF, Brufau a precizat ca, de la achizitionarea filialei sale, in 1999, au fost cheltuite 20 de miliarde de dolari, la care trebuie adaugate cele 15 miliarde achitate pentru preluarea YPF.

Presedintele argentinian, Cristina Fernandez, a nationalizat YPF, cel mai mare producator de petrol al tarii, preluand participatia majoritara detinuta de Repsol, dupa mai multe saptamani de dispute intre administratie si compania privind scaderea productiei si programul de investitii.

In acest context, actiunile Repsol s-au prabusit in aceasta dimineata la bursa din Madrid cu pana la 9%, cea mai puternica depreciere inregistrata in ultimii trei ani.