Dezvoltatorul israelian Globe Trade Center (GTC) vinde unui investitor privat internaţional trei dintre mall-urile pe care le deţine în România, din Piatra Neamţ, Suceva şi Buzău, centre comerciale care s-au confruntat cu dificultăţi în ultimii ani din cauza scăderii vânzărilor, valoarea tranzacţiei fiind estimată la 6-7 milioane de euro.


Investiţiile totale în cele trei mall-uri s-au ridicat la 65 de milioane de euro, potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor companiei. Finanţarea pentru dezvoltarea mall-urilor a fost susţinută de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD)  şi Raiffeisen şi s-a ridicat la circa 30 de milioane de euro.

"Fiecare dintre cele trei proprietăţi au suprafeţe nete închiriabile cuprinse între 10.000 şi 14.000 metri pătraţi , în timp ce toate celelalte proprietăţi construite ale GTC au suprafeţe închiriabile care depăşesc 30.000 metri pătraţi şi sunt mai mult orientate spre chiriaşii internaţionali. GTC a decis să se concentreze pe centrele comerciale mari pe fondul schimbării condiţiilor pieţei, din cauza costurilor de operare relativ mari pentru proprietăţile mici şi mixul lor diferit de chiriaşi care duc la lispa unei sinergii cu activele mai mare pe care grupul le reţine", a declarat, într-un comunicat, Alain Ickovics, chairman of the supervisory board al GTC. Cumpărătorul este un investitor privat, iar tranzacţia se află în curs de audiatare şi de aprobare, astfel că se estimează că înţelegerea va fi finalizată în primul trimestru din 2013.

Primul mall sub brandul Galleria a fost deschis la Buzău, în septembrie 2008, investiţie de circa 20 milioane de euro, iar câteva luni mai târziu, în primăvara anului 2009 a fost inaugurat şi Galleria Suceava, în urma unei investiţii de 25 de milioane de euro. Galleria Piatra Neamţ a fost deschis la începutul lunii septembrie 2009. Investiţia a fost de 20 de milioane de euro. GTC mai deţine şi mallul Galleria din Arad, inaugurat anul trecut. Cele patru mall-uri din România erau evaluate la 84 de milioane de euro la sfârşitul anului, iar valoarea acestora s-a diminuat în primele şase luni cu 12 milioane de euro, la 72 milioane de euro. Mall-urile totalizează 69.000 metri pătraţi, cu o rată de ocupare de 89%.

"Tranzacţia va duce la îmbunătăţirea fluxului de numerar, a profitului şi a pierderii de 3 până la 4 milioane de euro pe o bază anuală, de când proprietăţile au mers pe pierdere. În urma tranzacţiei, GTC recunoaşte o pierdere din reevaluare de 19 milioane de euro în trimestrul al treilea din acest an. În acest caz, GTC a ales o îmbunătăţire operaţională imediată în locul conservării pe termen lung, pe fondul actualelor condiţii ale pieţei", se menţionează în comunicat. 

GTC a mai construit în România proiectele de birouri Europe House, America House şi City Gate, toate în Bucureşti. Portofoliul din România al dezvoltatorului a fost reevaluat în scădere cu 19 milioane euro în prima jumătate a anului, la 241 milioane euro, din cauza performanţelor reduse ale proiectelor de retail.