Guvernul a abrogat miercuri o hotărâre care restricţiona deschiderea hipermarketurilor cu cu suprafaţa de peste 1.000 de metri pătraţi, a informat Executivul, printr-un comunicat postat pe site-ul oficial.


Potrivit sursei citate, Cabinetul a adoptat miercuri proiectul de Ordonanţă de Urgenţă 'pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă şi pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 1454/2004 pentru aprobarea criteriilor de implantare a structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare şi definirea tipologiei structurilor de vânzare'.

HG 1454/2004 prevedea că 'solicitările de implantare a structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare vor fi însoţite de un studiu de piaţă şi impact'.

Studiul trebuia să cuprindă elemente necesare în vederea examinării şi avizării implantării legate de 'motivaţia alegerii locului/zonei de implantare, harta comercială a zonei de implantare, descrierea tipologică a structurilor de vânzare existente în zonă, ca număr, marime, amplasare, specializare'.

Astfel, pentru deschiderea hiermarketurilor era nevoie de avizul unei comisii constituite din reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai asociaţiilor profesionale şi patronale şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

În negocierile României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost vehiculată drept condiţionalitate şi eliminarea acestor restricţii la deschiderea hipermarketurilor.