Guvernul vrea sa vanda surplusul de certificate de emisii CO2 prin negociere directa catre state sau entitati contractante cu oferta cea mai avantajoasa economic, fondurile obtinute, estimate intre 1,2-2,5 miliarde euro, urmand sa fie folosite in proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, care vor fi aprobate prin hotarare de guvern. Banii din tranzactii vor ajunge la Fondul pentru Mediu, iar 10% din valoarea fiecarei tranzactii va reprezenta venit la Bugetul de stat, prevede o ordonanta de urgenta aprobata recent.
 
Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantitatilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea sa le emita. Companiile vand si cumpara certificate de emisii in functie de indeplinirea tintelor de poluare. Astfel, cei mai mari poluatori din Romania sunt Mittal Steel Galati, care are alocate, in intervalul 2008-2012, aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni (34 milioane certificate), Complexul Energetic Rovinari (28 milioane certificate), Electrocentrale Deva (20 milioane), Complexul Energetic Craiova (17 milioane), Regia Autonoma pentru Activitati Nuclear - Sucursala Romag Termo (14 milioane), Lafarge Ciment Medgidia 912,3 milioane) si rafinaria Arpechim detinuta de OMV Petrom (9,6 milioane).
 
Industria energetica are cel mai mare plafon alocat pentru perioada 2008-2012, respectiv 208,6 milioane de certificate, urmata de industria de productie si prelucare a metalelor feroase, cu 61,6 milioane, industria cimentului, cu 41,2 milioane si industria de rafinare a petrolului, cu 28,8 milioane de permise.


Sursa: Mediafax