Guvernul vrea sa infiinteze un comandament anticriza, in care premierul Emil Boc va detine pos­tul de comandant-sef, iar rolurile de adjuncti vor fi ocupate de reprezentantii Ministerului de Finante, de cei de la Economie si de la Ministerul Muncii. Posturile de consilieri vor fi oferite sin­dicatelor si patronatelor.

Misiunea comandamentului condus de Boc va fi aceea de a adopta ma­suri pentru depasirea crizei - subiectul despre care se vorbeste de un an si trei luni.

Ideea unui comandament anticriza, ve­hi­cu­la­ta si in urma cu un an, care sa reuneasca Gu­vernul, sindicatele si patronatele, a fost din nou scoasa din sertar de premierul Emil Boc. Anul trecut au mai avut loc intalniri intre cei trei parteneri sociali tot in acelasi scop: iesirea din criza. La un an si trei luni de cand Romania a inceput sa simta efectele recesiunii celor mai importante economii la nivel international, Exe­cutivul avanseaza din nou aceasta pro­pu­ne­re. Sindicatele si patronatele, care ar trebui sa fie consilierii Executivului, lauda o astfel de ini­ti­ativa. Dar tot ei amintesc ca intalnirile de anul trecut nu au avut niciun rezultat. Prea putine dintre propunerile reprezentantilor mediului de afaceri sau ai angajatilor au fost puse in apli­care de Guvern.


Intalnirile de pana acum nu au avut niciun rezultat


„Ideea de a consulta patronatele este una foate buna pentru ca numai companiile simt pe propria piele efectele crizei si  au fost nevoite sa ia masuri concrete pentru a se adapta la con­di­tii­le economice”, spune Adriana Iftimie, direc­to­rul general al Patronatului Societatilor din Constructii. Dar, cand vine vorba de rezultate concrete, Iftimie crede ca „se vorbeste prea mult”. „Tot anul 2009 am vorbit despre masuri anticriza. Intentiile au fost bune, rezultatul, zero”, spune reprezentantul companiilor din constructii, unul din sectoarele cele mai afectate de criza. Multe dintre propunerile facute de patronate la o intalnire cu membrii Exe­cu­ti­vu­lui care a avut loc in martie 2009 au ramas doar pe hartie. Adriana Iftimie spune ca pronosticul pentru acest an pentru constructii ramane unul rezervat. „Va fi un an slab, daca nu mai slab de­cat 2009. S-ar putea ca alte sectoare sa mearga bine, avand in vedere ca Guvernul anunta o crestere economica. Nu stiu care va fi motorul aces­tei cresteri. Sigur nu constructiile”, a mai precizat presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

Si Consiliul National al IMM-urilor (CNIPMMR) are o pozitie similara. Ovidiu Ni­co­lescu, presedintele Consiliului, a declarat ca este o initiativa mai mult decat bine-venita pentru ca va putea fi realizata o strategie care porneste de la problemele cu care se confrunta firmele. „Dar au mai fost astfel de intalniri anul trecut. Problema este ca nu cumva sa fie doar ceva de forma, astfel incat Guvernul sa dea impresia ca face ceva”, se intreaba Nicolescu.


Sindicatele participa doar daca se vor aplica masuri constructive


Reprezentantii sindicatelor spun ca sunt des­chisi sa participe, dar numai daca pro­pu­ne­rile vor fi analizate cu seriozitate si aplicate, nu si daca vor fi numai discutii fara niciun rezultat concret. „Suntem dispusi sa luam parte la orice initiativa care va pune pe masa si va im­ple­men­ta solutii constructive”, a precizat Dumitru Cos­tin, presedintele Blocului National Sindical (BNS).  Costin a spus insa ca nu vor lua parte la nicio intalnire unde se vor propune numai masuri de protectie sociala si facilitati fiscale. In schimb, cei din BNS isi vor oferi expertiza pen­tru programe de recalificare, reconversie pro­fe­sio­nala si plasare a fortei de munca si doar asi­gurarea unor salarii compensatorii pentru cei disponibilizati. „Daca acest comandament va functiona ca si cel de deszapezire, atunci de­gea­ba se mai intalnesc”, a adaugat Dumitru Costin.

Obligatia de plata a TVA-ului la emiterea, si nu la incasarea facturii a fost numai una dintre masurile anticriza propuse de companii anul trecut care au ramas uitate in sertarele din Palatul Victoria. „Suntem pusi in situatia de a subventiona statul. Macar daca ar aplica numai aceasta masura si tot ar fi un pas”, a comentat Adriana Iftimie, reprezentantul firmelor din constructii. Un alt exemplu este propunerea Consiliului pentru IMM-uri ca firmele care au bani de primit de la stat sa devina bancabile si sa poata accesa credite. Insa si aceasta propunere s-a evaporat pe coridoarele Palatului Victoria. Cat despre renuntarea la scutirea de plata CAS pentru firmele care trimit oamenii in somaj tehnic, „nu imi vine sa cred ca nu au prelungit valabilitatea ordonantei, mai ales ca tot statul va trebui sa suporte indemnizatiile de somaj pentru acei oameni”, se mira Iftimie.


In stadiu declarativ


Surse ministeriale au explicat ieri pentru „Fi­nan­ciarul” ca deocamdata acest comandament este la stadiul de­cla­rativ, nu se stie prea clar ce rol va avea si cum va functiona efec­tiv. Potrivit acestora, ideea a aparut in contextul in care miercuri ministerele au avut ca „tema” sa prezinte pro­iec­tele de investitii pe care le pregatesc pentru acest an. Cum unele dintre proiecte, precum cele din infrastructura, vizeaza mai multe ministere, s-a convenit ca ar fi util ca discutiile concrete sa se desfasoare fata in fata, intr-un ca­dru organizat si in prezenta premierului, au aratat sursele citate.