Eximbank a aprobat  o prima garantie catre Oltchim, in valoare de 46 de milioane de euro. Guvernul a anuntat ca va extinde sprijinul pana la 400 de milioane de euro. Garantiile vor ajuta combinatul sa ia credite pentru modernizare si pentru achizitia petrochimiei de la Petrom.

Guvernul va garanta, prin Eximbank, 80% din creditele pe care com­binatul chimic Oltchim Rm.-Valcea urmeaza sa le contracteze, in valoare de 500 de milioane de euro, pentru moder­nizare si pentru achizitia activitatii de petrochimie de la rafinaria Arpechim Pitesti, detinuta de Petrom. Anuntul a fost facut ieri de catre premierul Emil Boc, dupa intalnirea cu responsabilii combinatului. Primul-ministru a spus ca in sedinta de guvern de saptamana viitoare va fi pe ordinea de zi un punct referitor la aprobarea unui memorandum pentru acordarea respectivei garantii, care se ridica la 400 de milioane de euro. In plus, a spus Boc, documentul va stipula si conversia datoriilor Oltchim, de 165 de milioane de dolari, catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in actiuni. „Guvernul are vointa politica si administrativa sa sustina compania Oltchim, care, printr-un plan coerent, poate deveni un investitor strategic atat in Romania, cat si in Europa si in afara UE. Nu respingem discutia cu un eventual investitor, dar Guvernul este interesat ca aceasta companie sa devina una puternica“, a declarat Boc.

Primul credit


Pana in prezent s-a aprobat acordarea unei garantii de 46 de milioane de euro pentru un credit pe care combinatul valcean urmeaza sa il contracteze, de 70 de milioane de euro, pentru a intra in posesia petrochimiei de la Petrom. Imprumutul va fi utilizat pentru returnarea datoriilor pe care Oltchim le are catre Arpechim, precum si pentru capitalul de lucru. Activitatea de petrochimie este vitala pentru combinat pentru ca ii asigura independenta aprovizionarii cu materie prima, in conditiile in care jumatate din aceasta provine de la Pitesti. Seful Executivului estimeaza ca pana la finele lunii august compania Arges Petrochemicals a Petrom, cea care are activitati in petrochimie, va trece in portofoliul Oltchim. In afara de cei 70 de milioane de euro, combinatul mai are nevoie de alti 430 de milioane pentru investitii, potrivit reprezentantilor Oltchim.

Datoriile catre AVAS


Acordarea garantiilor este una din cele doua masuri luate de Guvern pen­tru salvarea Oltchim. Cealalta este legata de conversia datoriilor combinatului catre AVAS in actiuni. Istoria acestor datorii a inceput in 2002, atunci cand Autoritatea pentru privatizare a preluat de la Ministerul Finantelor o creanta nominala de 155,7 milioane de dolari, provenita din executarea garantiilor emise de statul roman pentru creditele externe contractate de Oltchim. Prin vira­men­te succesive realizate de combinat s-a recuperat suma de aproape 70.000 de dolari. La soldul ramas, de 155,6 milioane de euro, s-a mai adaugat obligatia de plata a Oltchim catre AVAS a dobanzii de 10 milioane de dolari, pe perioada noiembrie 2003- septembrie 2006. In total, s-au strans aproape 165 de milioane de dolari. Astfel, AVAS va deveni actionar alaturi de Ministerul Finantelor, care are in prezent 54,79%, de compania germana PCC SE, cu 12,15%, si de persoane fizice si juridice.


Cat costa petrochimia


Preluarea petrochimiei de la Arpechim va costa Oltchim 62 de milioane de euro, potrivit directorului general adjunct al combinatului, Radu Olaru. La aceasta suma se mai adauga 28 de milioane de euro, datorie pe care societatea valceana o are catre Petrom. Olaru spune ca Oltchim discuta cu mai multe banci pentru contractarea imprumutului aferent achizitiei petrochimiei si ca reprezen­tantii combinatului vor incerca sa obti­na de la Petrom reesalonarea datoriei.