Guvernul propune Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat (ANRS) sa finanteze din fonduri proprii stocurilor minime de produse petroliere pentru 2009, deoarece Executivul a ramas in pana de lichiditati. Totodata, din lipsa depozitelor, o anumita cantitate de combustibil urmeaza sa fie depozitati in alte tari.
 
"In contextul actualei crize economico-financiare, avand in vedere insuficienta resurselor bugetare, pentru anul 2009 nu a putut fi asigurata finantarea de la bugetul de stat pentru constituirea stocurilor minime de catre ANRS", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta privind constituirea si mentinerea stocurilor minime de siguranta pentru titei si produse petroliere, elaborat de Ministerul Economiei.
 
Legislatia in vigoare prevede ca la constituirea stocurilor minime de produse petroliere ANRS contribuie cu 50%, cealalta jumatate este asigurata de companii de profil, iar finantarea este asiguata in proportie de 50% de la bugetul de stat pentru cantitatile Administratiei. Companiile respective trebuie sa asigure din fonduri proprii finantarea pentru cealalta jumatate a cantitatilor.
 
Realizarea de stocuri minime de produse petroliere este o obligatie ce revine tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.
 
Totodata, Romania nu dispune de suficiente spatii de depozitare a acestor produse, astfel ca in cazul in care ANRS nu realizeaza stocurile minime de siguranta, vor fi incalcate angajamentele Romaniei fata de Uniunea Europeana. Pentru solutionarea acestei situatii, Guvernul intentioneaza sa depoziteze combustibilii si in alte tari din Uniunea Europeana, posibilitate prevazuta in directivele europene.
 
Printre companiile care constituie astfel de stocuri se numara Petrom, Rompetrol Rafinare, Petrotel-Lukoil sau MOL Romania Petroleum Products.