Plin de o autosuficienta basesciana, Executivul a ajuns in punctul in care ia numai decizii gresite, fara sa vrea macar sa asculte sugestiile alternative venite din partea celorlalti. Opozitie, oameni de afaceri, analisti, toata lumea a venit cu propuneri la masurile de auste­ri­tate ale guvernului. Propuneri bine justificate, inte­me­iate, realiste. Cu toate acestea, Cabinetul Boc pare ca nici nu vrea sa auda si o tine in continuare pe a lui, per­se­verand aproape criminal in aceleasi greseli. Mai mult de­cat atat, guvernul a adoptat o atitudine superioara, neavand nimic ce sa-si reproseze. Iar aceasta este inca una dintre greselile actualului Executiv. In realitate, sunt o gramada de lucruri care i se pot reprosa guvernului si in special lui Emil Boc, ca sef al acestuia. I se poate reprosa, fara discutie, reducerea salariilor bugetarilor cu 25%. I se poate reprosa, de asemenea, majorarea taxei pe valoarea adaugata si tot ceea ce va urma in urma aplicarii acestei masuri. I se poate reprosa lipsa, in con­ti­nuare, a oricarei masuri de stimulare a mediului de afa­ceri, care sa duca la relansarea, chiar si timida, a economiei. I se poate reprosa lipsa de dialog cu opozitia, sin­dicatele, patronatele si societatea civila.

Ori lipsa de consecventa, minciunile aruncate cu atata seninatate in randul cetatenilor si promisiunile populiste facute de atatea ori la televizor. Profesorului in drept constitutional Emil Boc i se poate, de asemenea, reprosa lipsa unor cu­nostinte temeinice tocmai in acest domeniu, astfel incat o gramada de acte normative emise de guvern sa nu ajunga sa fie declarate neconstitutionale.

Dar in primul rand lui Emil Boc i se poate reprosa faptul ca timp de un an si jumatate a lasat lucrurile in deriva, ne­fa­cand nimic concret pentru a preveni o situatie eco­no­mica atat de dramatica in momentul de fata. Ca, desi a avut o gramada de timp la dispozitie, nu a luat deciziile care se impuneau pentru a nu se ajunge in situatia de acum. Ca, desi putea sa evite din timp dezastrul actual, a preferat sa guverneze doar la modul electoral si po­pu­list, nu in sprijinul mediului de afaceri, ci doar al clientelei po­litice din partid, nu in sprijinul cetatenilor, ci doar al ac­tivistilor de partid, nu pentru contribuabili, ci impotriva lor.