Esuarea tentativei de infiintare a gigantilor energetici Electra si Hidroelectrica din cauza problemelor in justitie, Ministerul Economiei a recreionat sistemul energetic national tot cu doua companii, dar ceva mai mici. Fata de prima varianta, s-au scos din schema Hidroelectrica si Nuclearelectrica urmand sa se faca doar fuziunea complexurilor energetice si a minelor.

Astfel, intr-o propunere de act normativ postata pe site-ul Ministerului Economiei se propune infiintarea Complexului Energetic Oltenia care va reuni complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova, precum si producatorul de carbune Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Va rezulta o companie de aproape 900 de milioane de euro, dar care risca sa produca pierderi.

Unitatile ce intra in componenta produc in prezent o treime din curentul tarii. In nota de fundamentare a actului normativ se spune ca prin infiintarea acestei societati se creeaza un competitor puternic ce va stimula concurenta pe piata de energie. Intr-o alta propunere legislativa se stipuleaza infiintarea Complexului Energetic Oltenia, care va avea in componenta in prima faza doua sucursale ale Termoelectrica: Paroseni si Deva. Ulterior, dupa desprinderea minelor fiabile de cele neperformante din cadrul Companiei Nationale a Huilei vor fi alipite si acestea de noua entitate.

Companiile energetice nou aparute urmeaza sa fie privatizate pana la finele anului urmator, operatiune ce impune si concedieri de personal, se arata in ultima scrisoare de intentie incheiata de Guvern cu FMI.