Guvernul a finalizat ancheta in cazul Sterling si a decis sa sesizeze Parchetul asupra raportului, care arata ca intelegerea cu firma canadiana a fost prelungita pentru a evita licitatiile si ii indica drept responsabili pe fostii sefi ANRM, fostul sef al SGG si pe un fost secretar de stat din Finante.
„Controlul a evidentiat modificari aduse contractului initial prin acte aditionale semnate de Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), prin presedintele Mihail Ianas (actul aditional 1-7), prin presedintele Maria Iuliana Stratulat (actul aditional 8-10) si prin presedintele Bogdan Gabudeanu (actul aditional 11), care privesc prelungiri ale duratei contractului, fara verificari ale stadiului indeplinirii faptice a obligatiilor asumate, pentru a se evita rezilierea si realizarea de licitatii. Verificarile au relevat si modificari ale partenerilor de contract si nerespectari ale legislatiei in vigoare referitor la atribuirea de contracte si la adoptarea actelor normative de catre Guvernul Tariceanu“, au declarat surse oficiale, care citeaza raportul redactat de Corpul de Control.

Potrivit acestora, actul aditional 11 la contract, care acorda Sterling drept de exploatare petroliera, nu doar de explorare, a fost semnat de compania canadiana si de ANRM cu un an si trei luni inainte de a se repune in Guvern in vederea aprobarii prin hotarare.

„Persoanele responsabile sunt indicate a fi, pe diferite aspecte, cei trei fosti presedinti ai ANRM, fostul sef al Secretariatului General al Guvernului, Gabriel Berca, pentru modul in care actul aditional a fost introdus si aprobat in sedinta Guvernului, si un fost secretar de stat de la Ministerul Finantelor, Catalin Doica, pentru cum s-a semnat de catre reprezentantul Ministerului Finantelor fara sa aiba delegare de competente“, au aratat sursele citand din raportul de control. Plenul Camerei Deputatilor a discutat aseara raportul Comisiei parlamentare de an­cheta in cazul Sterling.

Productia de petrol era impartita, conform contractului, intre Rompetrol (45%) si beneficiar (55%), iar in cazul in care se descopereau gaze naturale neasociate, partile urmau sa discute pentru dezvoltarea, prelucrarea, transportarea, utilizarea, dispunerea de aceste gaze sau vanzarea lor, impartirea productiei, termenii fiscali, durata dezvoltarii si a productiei, precum si alti termeni importanti.