Deschiderea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica nu urmăreşte falimentul sau naţionalizarea companiei, ci reorganizarea unei societăţi care nu mai are lichidităţi, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu.


''Solicitarea insolvenţei este legată de organizarea companiei, nu avem în vedere nimic cu falimentul, vânzarea de active şi alte speculaţii. Nu urmărim naţionalizarea, vânzarea companiei, sau orice altceva decât corectarea problemelor cu care compania se confruntă. Procedura insolvenţei nu este o stratagemă sau un tertip ci o măsură legală potrivit legii pentru că această societate a ajuns în situaţia să nu mai aibă lichidităţi'', a spus Remus Vulpescu.

El a subliniat că, anul trecut, Hidroelectrica a inregistrat un profit de numai un milion de euro, dovadă a managementului defectuos al companiei.
 ''Ceva nu a funcţionat corect la Hidroelectrica. O societate cu active de 1 miliard de euro şi o cifră de afaceri de 800 milioane de euro, dacă obţine contabil, doar contabil, 1 milion de euro profit nu se poate numi companie profitabilă'', a explicat reprezentantul Hidroelectrica.

Compania Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa, în data de 15 iunie 2012, iar dosarul urmează să fie judecat pe 20 iunie. Insolvenţa ar putea reprezenta o modalitate prin care compania ar putea opri contractele bilaterale ale societăţii cu 'băieţii deştepţi' din energie, scrie Agerpres.

Pe 6 iunie 2012, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, declara, într-o conferinţă de presă, că majorările de preţ din contractele bilaterale ale Hidroelectrica renegociate până în prezent cu beneficiarii sunt prea mici, reducerile de cantităţi la fel, dar că niciuna dintre companii nu a acceptat reducerea duratei contractului.

'Unele dintre opţiunile noastre ne-ar putea permite să tragem o concluzie relativ rapid, altele după întâlnirea cu board-ul. Sunt opţiuni pentru renegociere, pe care variantă o alegem, depinde şi de rezultatele economice şi de respectarea principiilor de drept. Varianta scurtă ar fi să ne pliem la ofertele făcute până în prezent de aceşti beneficiari. Niciunul nu a acceptat reducerea perioadei. Sunt, în opinia noastră, creşteri prea mici de preţ şi reduceri mici de cantităţi. Se poate obţine mai mult pentru Hidroelectrica. Noi vă spunem că derularea acestor contracte poate fi oprită, însă rezilierea ne limitează opţiunile', a declarat Remus Vulpescu.

De asemenea, Vulpescu a precizat că în negocieri autorităţile române nu sunt satisfăcute de stabilirea unui preţ pentru 2012 apropiat de preţurile pieţei concurenţiale.