Cel mai mare producator de energie din tara, Hidroelectrica, va afla azi la Curtea de Apel Bucuresti daca va ramane in procedura de insolventa sau nu. In caz ca instanta va anula procedura, compania de stat risca falimentul.


Sindicatul din Hidroelectrica, Hidrosind, si cele doua societati de furnizare de curent ale elvetienilor de la Alpiq, RomEnergie si RomIndustrie, au contestat decizia administratorului judiciar, Euro Insol, de a baga societatea in procedura de insolventa. Aceasta situatie juridica i-a facilitat reprezentantului Euro Insol, Remus Borza ocazia de a denunta mai multe contracte de livrare de energie catre asa-numitii baieti destepti din energie. In aceasta categorie erau incadrate si cele doua societati Alpiq. 

"In situatia in care Curtea de Apel Bucuresti va admite recursurile baietilor destepti, hotararea de deschidere a insolventei Hidroelectrica va fi anulata, cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara, deci a reactivarii contractelor bilatarale incheiate cu cei zece traderi", se arata intr-un comunicat al producatorului de energie. Din cei zece traderi, doar cativa continua relatia comerciala cu Hidroelectrica, insa preturile de livrare ale curentului au fost marite pana spre media pietei. 

Sindicalistii de la Hidrosind contesta procedura de insolventa pentru ca, spun ei, baietii destepti ar putea deveni creditori ai Hidroelectrica, daca instanta le recunoaste dreptul la despagubiri, dupa denuntarea contractelor.