Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a finalizat negocierile cu Hidroelectrica pentru livrarea unei cantităţi de energie electrică de 3 TWh, până în 2018, la un preţ ce va fi calculat anul, pe baza mai multor factori, informează Alro, printr-un comunicat remis, luni, Bursei de Valori Bucureşti.


Producătorul de aluminiu a semnat un act adiţional la contractul cu producătorul de energie, toată cantitatea de energie urmând să fie utilizată strict în procesul de producţie şi în activitatea curentă a grupului în România. Conform reprezentanţilor Alro, contractul pe termen lung oferă predictibilitate şi contribuie la implementarea strategiei de dezvoltare a Grupului pentru România.

Formula de calcul anual agreată pentru preţul energiei livrate ţine cont de o serie de factori, inclusiv cotaţia aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra şi cotaţiile OPCOM. Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în Statele Unite şi Asia. Hidroelectrica a denunţat recent mai multe contracte cu traderi de energie, contracte considerate a produce pierderi pentru statul român, dar şi păguboase pentru companie, motiv pentru care autorităţile au luat decizia ca societatea să intre în insolvenţă.

Unul dintre contractele aflate încă în negociere era cel încheiat cu societatea Alro Slatina, termenul final pentru ca societatea să vină cu o nouă ofertă fiind 15 august. Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa în data de 15 iunie 2012.

Hidroelectrica va castiga, in plus, 150 de milioane de euro


Hidroelectrica va câştiga suplimentar circa 150 de milioane de euro din contractul renegociat cu cel mai mare producător de aluminiu - Alro Slatina, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al societăţii Hidroelectrica.

'Din renegocierea contractului iniţial cu Alro, din 2005, şi încheierea unui act adiţional, Hidroelectrica va avea venituri suplimentare între 540 şi 600 milioane lei, circa 150 milioane euro anual. S-a optat pentru menţinerea contractului cu Alro pentru că este cel mai mare producător de aluminiu şi consumator de energie şi va da stabilitate şi predictibilitate societăţii Hidroelectrica', a spus Borza.

Acesta a precizat că s-a agreat în cadrul actului adiţional un preţ minim sub care Hidroelectrica nu va vinde energie către Alro, respectiv 171,8 lei/MWh, iar cu componenta de injecţie în reţea a tarifului de transport (TG) ajunge la 180 lei/MWh, iar maximul va fi de 205 lei/MWh, iar cu TG - 214 lei/MWh.

Potrivit administratorului judiciar, s-a convenit pentru primele şapte luni din 2012 un preţ de 165 lei/MWh, plus componenta de injecţie - 174 lei/MWh, iar pe ultimele cinci luni (august - decembrie) preţul negociat va fi de 175 lei/MWh, respectiv 184 lei/MWh.

Veniturile suplimentare estimate pentru primele şapte luni prin renegocierea preţurilor ajung la circa 64 milioane euro.