Din 23 august, Saptamana Financiara va propune sa descoperiti modul in care societatile secrete au influentat destinul uneia dintre cele mai inspaimantatoare figuri ale istoriei secolului XX, Adolf Hitler. Volumul istoricului francez Philippe Valode “Hitler si societatile secrete” isi propune sa analizeze in profunzime o dimensiune insuficient cercetata a celui de-Al Treilea Reich si a dictatorului care l-a facut posibil: dimensiunea mistica.

Cum a ajuns Hitler sa creada ca intrupeaza Fiinta suprema desemnata sa purifice omenirea Cine l-a fabricat pe Hitler? Cum a putut deveni Führer – idolatrizat de un popor de mai mult de 60 de milioane de locuitori, mostenitor al unui imperiu milenar – un tanar care a pierdut toate examenele, un soldat care n-a putut trece de gradul de caporal? Philippe Valode incearca sa gaseasca raspunsul la aceste intrebari cercetand diferitele doctrine secrete la care acesta a aderat.

Tanar artist la Viena, Hitler devine membru al ordinului Noul Templu, care predica violenta si ura fata de biserica si evrei. Mai tarziu, descopera misterioase societate Thule, pagana si rasista, care viseaza sa domine lumea cu ajutorul cunosterii marilor secrete ale istoriei. Dupa ce ajunge la putere, Hitler se debaraseaza de fostii maestri, interzice societatile secrete, dar continua sa consulte astrologi reputati, ale caror previziuni ii influenteaza deciziile. „Cu siguranta ca declicul care i-a revelat acestui nimeni destinul sau iesit din comun s-a produs prin frecventarea Societatii Thule. Manipulat de ea, apoi detasandu-se intr-atat incat a incercat sa-i suprime pe principalii ei conducatori, Hitler a incercat sa-si asigure viitorul, inaintand pe drumurile sumbre ale celor mai abjecte crime”, sustine Philippe Valode.
Cercetatorul francez scoate la iveala documente secrete, informatii ocultate multa vreme, punand in lumina relatia genetica dintre mistica gaunoasa a doctrinarilor suprematiei ariene si lagarele de exterminare ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Autorul selecteaza din lista interminabila de crime comise de Hitler, cateva care, sustine el, pot fi considerate a fi asasinate rituale in numele unor societati oculte cu care dictatorul ar fi fost in legatura inca din anii sai de ucenic-vrajitor, societati dintre care se disting, de departe, cele care glorifica suprematia raselor nordice. Autorul reuseste sa descifreze in multe dintre incidentele sangeroase ale istoriei Reichului nazist mesajele si tezele acestor societati secrete, pe care, in cele din urma, Hitler le abandoneaza in favoarea crimei de dragul crimei, crima fara culoare politica.

Philippe Valode, diplomat in stiinte politice, titular al unui doctorat in drept si al unei licente in istorie, este si autor al volumelor Cartea neagra a istoriei Frantei (Le livre noir de l'histoire de France) si Dosarele secrete ale celui de-Al Doilea Razboi Mndial (Les dossiers secrets de la Seconde Guerre Mondiale), bine primite de public si de critica de specialitate.