In spatele Pietei Obor, in vechea mahala a Bucurestilor, se gaseste unul dintre punctele de interes pentru pasionatii de lux - un laborator de orologerie. Aflat in interiorul comple­xului „Mecanica Fina”, laboratorul Horologium cuprinde un spatiu de receptie, o sala de curs si spatiul de service propriu-zis. Mihai Ceciu, proprietarul afacerii, ma intampina cu o constatare care are forta unei concluzii: „In Romania, e nevoie de ceasornicari foarte bine instruiti”.  Mihai Ceciu se prezinta drept „ceasornicar”, desi este inginer, incercand sa impuna prestanta unei meserii care este subevaluata in Romania. Principalul motiv este inglobarea la categoria „mici meseriasi”, alaturi de cizmar sau tocilar, tendinta ajutata si de sufixul comun.

Desi este o zi normala de lucru, doar doi mesteri ceasor­nicari sunt la treaba, desi sunt amenajate spatii de lucru pentru cel putin sase. Explicatia este ca majoritatea lucreaza in regim de colaborare pentru Horologium. Mihai Ceciu incepe sa povesteasca despre inceputurile afacerii si despre cat de greu se instruieste un ceasornicar.


Cum se face scoala la Wostep


Au fost trei inceputuri, dupa cum ii place sa spuna - initierea in meserie, instruirea in Elvetia si deschiderea afacerii in Romania. La 18 ani, Mihai Ceciu era pasionat de electronica si se pricepea la ceasurile electronice. „Am vazut tot felul de mici defecte pe care am reusit sa le repar, spre deosebire de ceasornicarii in varsta care n-aveau nicio legatura cu electronica. Banuiam ca asta e un domeniu care se va dezvolta, mi-am dorit sa ma invete meserie despre ceasuri mecanice un ceasornicar in schimbul intretinerii atelierului - zugraveala, vopsirea geamurilor. Din nefericire poate, dupa cateva luni, deja stiam mai multe decat mesterul meu. Am fost si autodidact, am citit foarte mult”, spune Ceciu.

Primul contact cu Elvetia s-a produs in 1999, la un curs de doua saptamani la Omega. Acesta a fost si primul soc: „Mi-am dat seama cat de gresit stiam noi sa reparam ceasuri, pentru ca tot ce s-a invatat in Romania s-a invatat dupa ureche. Vorba aia - sa furi meserie, nu s-o inveti. Nu e stiinta, totul este de furat in tara, inclusiv meserie. Este total gresit, pentru ca nu poti fi un chirurg bun, sa te uiti la altul cum tine bisturiul in mana. Trebuie stiinta.”
In 2003, a urmat plecarea pe cont propriu la Wostep, cea mai mare scoala de ceasornicarie din Elvetia. Modulul pentru cursantii din afara Elvetiei a durat sase luni, sapte zile pe saptamana, minimum 12 ore pe zi. In prezent, s-a impus ca duminica sa fie zi de pauza, pentru ca s-a ajuns la cazuri de epuizare fizica.

In 2004, Ceciu a deschis firma Horologium, in care a urmarit sa aplice sisteme de lucru din firme precum Omega, Audemars Piguet sau Longines.


„Blestemul care a distrus tara”


Horologium are acum sapte angajati. „Le-am spus ca tot ce stiu este indemanarea, de-acum incolo trebuie sa faca asa cum le spun eu. Am facut totul corect, la standarde elvetiene. Am ajuns la acest nivel datorita exigentei. Urasc din toata fiinta mea conceptul <<merge si asa>>. Este blestemul care a distrus tara asta”, afirma Mihai Ceciu.

Acesta este singurul roman care a terminat o astfel de specializare in Elvetia, insa crede ca nu este un lucru neaparat pozitiv pentru afacerea sa, dorindu-si o concurenta mai puternica.

In spatiul pe care il detine in Obor, Ceciu a incercat sa deschida si o scoala de ceasornicari, insa s-a impiedicat de birocratie. In schimb, se deruleaza cursuri de o zi, pentru clientii care vor sa-si intretina hobby-ul. Bancheri, avocati sau colectionari invata pe parcursul unei zile sa demonteze si sa asambleze un ceas. Singurul cost pe care il suporta este valoarea ceasului pe care invata.

In prezent, intre 90% si 95% din clientii laboratorului sunt persoane fizice, iar restul sunt dealeri de ceasuri care au contracte de service. Aproximativ 65% din afacerile firmei provin in pezent din activitatea de service, iar restul din vanzarea de ceasuri. Horologium este distribuitorul oficial in Romania al brandurilor Maurice Lacroix, Aerowatch, Traser si MeisterSinger.