Dupa un an in care incasarile li s-au diminuat cu peste 30% comparativ cu cele din 2008, hotelierii de pe litoral anunta pentru sezonul viitor men­ti­nerea tarifelor la acelasi nivel cu cel din 2010 in varf de sezon si programe de inscrieri timpurii lansate inca din octombrie, cu reduceri de pana la 40%. La acestea se adauga si scaderi de tarife, de 10%-15%, pentru perioadele de inceput de sezon.

In pofida declaratiilor optimiste de la inceputul verii, hotelierii autohtoni, atat cei de pe litoral, cat si cei din zonele montane, raporteaza diminuarea veni­turilor cu 25%-30% comparativ cu primul an de criza. O scadere mai putin accen­tuata, de 15%-20%, a consemnat si numarul de turisti comparativ cu anul trecut, in pofida numeroaselor oferte speciale lansate chiar si in varf de sezon si a programelor speciale destinate stimularii cererii la capete de sezon. Astfel, dupa cel mai slab an, cel putin pentru litoral, din ultimul deceniu, hotelierii si agentiile anunta ca vor mentine tarifele, anul viitor, la nivelul din acest an in perioada de varf de sezon, iar pentru perioadele in care cererea a mers prost in acest an, respectiv 15 iunie-15 iulie, se vor opera reduceri de tarife de 10%-20%, spune Nicolae Bucovala, presedintele asociatiei patronale Mamaia. In sudul litoralului, tendinta este de a mentine tarifele la acelasi nivel cu cel din acest an, spune Ciprian Constantinescu, presedintele Pa­tro­natului Marea Neagra. „Daca au in­vatat ceva din acest sezon (hotelierii-n.r.), probabil avem sanse mari sa crestem calitatea serviciilor oferite clientilor nostri, precum si numarul serviciilor gratuite incluse in pretul pachetului turistic”, puncteaza Ciprian Constan­tinescu una din problemele-cheie ale turismului autohton.

Vara sanie …


In cea mai cautata statiune de la malul marii, veniturile hotelierilor s-au diminuat in acest an cu 10%-15% fata de 2009. In plus, spune Nicolae Bucovala, se va lansa inca din toamna acestui an programul de inscrieri timpurii pentru litoral 2011, care presupune acordarea etapizata de reduceri pentru cei care-si vor cumpara din timp biletele pentru anul viitor, urmand sa fie extinse si facilitatile pentru familiile cu copii. Propunerile vor fi prezentate la Bursa de turism care va avea loc maine, la Mamaia.

… si  iarna early booking


„In niciun caz tarifele pentru se­zonul viitor nu se vor majora, dinpotriva, pentru unele perioade din sezonul estival acestea se vor diminua cu 10%”, declara la randul sau Corina Martin, presedintele Asociatiei de Promovare a Turismului Litoral. Aceasta spune ca Asociatia va lansa, maine, programul de inscrieri timpurii, care va fi operational efectiv din luna octom­brie, reducerile de tarife oferite celor care rezerva din acest an biletele pentru vacanta de vara 2011 fiind de 40%. „Incasarile hotelierilor s-au redus cu peste 30% in aceasta vara, dupa ce numa­rul turistilor s-a diminuat cu 20% si s-au vandut doar pachetele ieftine. Hotelierii sunt la limita de supravietuire”, spune Corina Martin.

Aceasta apreciaza ca anul 2011 ar putea fi la fel de greu ca si cel in curs pentru hotelierii romani, mai ales ca varful crizei nu a trecut inca.


Regres pe toata linia


Si hotelierii din Delta Dunarii, afectati ceva mai mult de scaderea incasarilor, ofera pentru 2011 tarife sub nivelul din acest an, cu 15%. „Problema principala pentru turismul din Delta o reprezinta insa taxele foarte mari la transportul pe apa, influentate de taxele enorme pentru ambarcatiuni, care se regasesc in pretul platit de clienti”, spune Lucia Morariu, presedintele Eximtur. Aceasta apreciaza ca, la nivel national, tendinta generala este de mentinere a tarifelor la nivelul acestui an.

 Incasarile hotelierilor din statiunile montane s-au diminuat cu 25%-30% in acest an fata de 2009, fiind de asteptat unele reduceri de preturi, mai degraba punctuale. “In orice caz, cred ca nimeni nu se gandeste acum sa majoreze preturile, sunt convins ca vor fi reduceri de pret la cei mai multi dintre hotelieri”,declara Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism.