„Sunt siderat. Dupa ce ai luat bani de la ei, ce faci, le iei inapoi hotelurile? Acestia nu des­chid pentru ca, literalmente, n-au turisti. Unii incearca sa vanda hotelurile, dar nu le cumpara nimeni. Este proprietatea lor, au platit-o si nu poti sa le-o iei. Ei le tin inchise nu pentru ca vor, ci pentru ca nu renteaza sa le tina deschise”, de­clara Radu Enache, presedintele Federatiei In­dustriei Hoteliere (FIHR) si proprietarul lantului hotelier Continental, ca reactie la anuntul ministrului Elena Udrea de a expropria hotelu­rile in paragina de pe litoral. Acesta sustine ca statul ar trebui sa vina cu masuri de stimulare, inclusiv de ordin fiscal. „Daca esti interesat sa faci ceva acolo, trebuie sa vii cu masuri de sti­mulare, pentru ca pe zona aia este concentrata 40% din baza turistica a tarii. Daca vrei sa functioneze, trebuie sa creezi inlesniri fiscale si de alt tip. Daca nu poti face asta, trebuie sa il lasi pe investitor sa faca ce vrea”, considera Enache. O solutie ar fi, crede Radu Enache, ca statul sa oblige proprietarul sa repare fatada hotelului, iar daca n-o face, sa o repare statul, apoi sa-i trimita factura si, daca nu o plateste, sa il execute silit pentru datorii. „De ce nu-i expropriaza pe cei care tin inchise magazinele? E plin Bucurestiul de magazine goale, care sunt inestetice”, se intreaba presedintele FIHR.


„Statul le-a avut 20 de ani si n-a facut nimic cu ele”


Si Viorel Micula, care alaturi de fratele sau Ioan detine 12 hoteluri la Neptun, spune ca proprietatea este „sfanta” si ca Romania are ne­voie sa atraga investitori, si nu sa-i alunge pe cei care exista. Fratii Micula au fost acuzati in ultimii ani de faptul ca nu investesc nimic in ho­telurile pe care le au pe litoral, acestea ajun­gand intr-o stare avansata de degradare. „Noi asiguram conditii si servicii pentru oamenii cu venituri mai scazute, aceasta este strategia noas­tra. Legislatia romaneasca nu ofera facili­tati pentru investitori, lucru care i-a indepartat pe multi dintre acestia. Dar eu cred ca doamna ministru va incerca sa vina cu un anumit su­port, va micsora TVA, va oferi facilitati fis­cale, va construi drumuri spre mare si asa va sti­mu­la investitiile”, a spus Micula, care a dat Bulga­ria drept exemplu in acest sens. Viorel Micula crede ca statul ar castiga mai mult daca ar veri­fica piata neagra din turism, decat din expro­prieri. Josef Goschy, proprietarul Unita Turism, care detine opt hoteluri pe litoral, a inchis una dintre unitatile din Neptun-Olimp pentru ca nu a mai avut bani sa investeasca. „Statul le-a avut 20 de ani si n-a facut nimic cu ele si acum vrea ca eu, in cativa ani, sa le ridic pe toate de la 1-2 stele la 4 stele? Ar fi culmea sa-mi ia hote­lurile. Nu s-a mai pomenit asa ceva”, a spus Gos­chy. Liviu Scarlat, care detine doua hoteluri la Mangalia, spune ca este neconstitutionala exproprierea hotelierilor care nu investesc, cata­logand anuntul Elenei Udrea ,,doar o declaratie politica“.


Probleme cu aplicarea legii


Sunt unii hotelieri care aproba partial intentiile Elenei Udrea. George Turna, proprietarul unui hotel din Neptun, spune ca „hotelierii trebuie siliti sa modernizeze unitatile pe care le au la mare, dar in niciun caz prin expropriere. Este impotriva Constitutiei si a dreptului de proprietate”. Ciprian Constantinescu, presedintele Federatiei Patronale Marea Neagra, se declara si el de acord cu aceasta masura, pentru ca hotelurile si restaurantele parasite strica nu doar imaginea de ansamblu a statiunilor, dar afecteaza si afacerile celorlalti hotelieri. „Ca or sa fie probleme cu aplicarea unei astfel de legi, ca nu o sa se aplice, dar masura, deocamdata la stadiul de intentie, e laudabila”, spune Ciprian Constantinescu. „Trebuie date niste ultimatumuri, iar cei care nu se conformeaza in «secunda zero» trebuie executati”, spune Constantinescu.