de la omul de afaceri Gheorghe Iaciu, pentru 65-70 milioane de euro, potrivit unor surse din piata imobiliara. Tranzactia a fost realizata de o divizie a grupului, HSBC European Infrastructure Investments 1, care a preluat, prin intermediul unei firme inregistrate in Romania, peste 99% din actiunile societatii Expo Market Doraly, au adaugat sursele citate. Contactat de Mediafax, Gheorghe Iaciu nu a dorit sa comenteze. Expo Market Doraly detine un complex cu spatii comerciale, industriale si pentru birouri in comuna Afumati din judetul Ilfov, situat pe 22 de hectare si cu o suprafata construita de 57.000 de metri patrati. Actiunile firmei erau detinute inainte de preluare de Gheorghe Iaciu (80%) si Dorina Iaciu (20%).

Centre comerciale


Lantul spaniol de centre comerciale El Corte Ingles intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, fiind deja vizate cateva orase mari, precum Bucuresti, Brasov, Cluj si Timisoara. ”Stiu ca lantul spaniol El Corte Ingles vrea sa intre pe piata romaneasca. Este posibil ca, in toamna, sa aiba loc o intalnire intre reprezentantii lantului si oficiali romani din administratiile locale. Spaniolii au luat deja legatura cu consulul general al Romaniei la Sevilla”, a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul pentru comert, turism, IMM-uri si profesiuni liberale. Cei de la El Corte Ingles au mai avut o incercare de a intra in Romania, acum trei ani. ”Au facut deja un studiu de piata in Romania si au costatat ca romanii cheltuiesc mai multi bani pe lux decat pe mancare”, spune Monica Stirbu, consulul general al Romaniei la Sevilla, care a adaugat ca, in general, investitia intr-un complex El Corte Ingles se ridica la aproximativ 300 de milioane de euro. Compania a inregistrat in 2006 venituri de aproape 16 miliarde de euro.

Asigurari


Compania britanica de asigurari Lloyd’s analizeaza posibilitatea intrarii pe pietele din Romania, Ungaria si Turcia, anul viitor, pentru a-si consolida pozitia in sectorul de profil din Europa de Est, a declarat directorul Lloyd’s Europa, Enrico Bertagna. ”Exista foarte multe oportunitati in Europa de Est unde prezenta noastra a fost pana acum limitata. (...) Anul urmator, vom analiza posibilitatile pentru extinderea Lloyd’s in alte state est-europene, ca Ungaria, Romania si Turcia”, a anuntat Bertagna
intr-un material publicat pe site-ul companiei. Europa genereaza aproximativ o treime din primele platite pentru asigurari generale la nivel mondial si reprezinta o piata foarte importanta pentru Lloyd’s, a precizat directorul asiguratorului. Profitul inregistrat anul trecut de Lloyd’s a fost de 3,85 miliarde lire sterline. Compania are deja legaturi cu economia romaneasca.
Spre exemplu, la inceputul anului, sculptura „Sarutul” a lui Constantin Brancusi, care se afla la Muzeul de Arta Craiova, a fost asigurata prin Lloyd’s pentru 20 de milioane de euro pentru a participa, timp de trei luni, la expozitia ”Modigliani si timpul sau”, de la Muzeul Thyssen-Bornemisza, din Madrid. Lloyd’s este cel mai mare operator pe piata mondiala a asigurarilor si furnizeaza servicii specializate pentru companii in peste 200 de state si teritorii.