China va continua reforma sistemului sau politic, fara a transporta insa mecanic modelul politic occidental, a declarat presedintele tarii, Hu Jintao, in raportul prezentat astazi la cel de-al 18-lea Congres national al Partidului comunist.


„Reforma sistemului politic reprezinta un element esential al reformei generale a statului nostru. Ea trebuie continuata in mod activ si metodic, pentru a pune in practica o democratie populara cat mai ampla, mai completa si mai dezvoltata”, a spus Hu, citat de presa chineza.

„Trebuie sa ocupam un loc cat mai important in edificarea institutionala, imprimand un plus de valoare superioritatii modelului nostru de regim politic socialist, imprumutand din roadele civilizatiilor politice ale Umanitatii”, a continuat liderul chinez. Totusi, a sublinia Hu Jintao, nu trebuie sa transportam mecanic modelul politic occidental”.

In acelasi timp, si-a continuat discursul presedintele Chinei in fata celor 2.300 de delegati, „trebuie sa acceleram procesul de informatizare a fortelor noastre militare, ca parte a eforturilor de modernizare a armatei”. China, a detaliat vorbitorul, trebuie sa puna accent pe dezvoltarea armamentului de ultima generatie, a noilor tehnologii si a serviciilor de logistica, sa formeze un numar important de militari de tip nou, bine pregatiti si echipati, adaptati la era informaticii.

„Trebuie sa acordam o atentie deosebita securitatii maritime si spatiale. Trebuie elaborate noi planuri strategice de utilizare a fortelor militare pe timp de pace. Vom extinde si intensifica operatiunile de pregatire pentru lupta si vom spori capacitatea armatei, cu accent pe castigarea razboaielor locale, unde informatia joaca un rol aparte”, a explicat Hu Jintao.

„Este important sa mentinem controlul absolut al Partidului comunist asupra armatei. Fidela politicii defensive in domeniul apararii nationale, China isi va consolita forta miltara cu scopul unic de protejare a suveranitatii, securitatii si integritatii sale teritoriale, asigurand, astfel, pacea si linistea tarii”, a insistat Hu Jintao.