Pasiunea pentru produsele lucrate manual se poate transforma într-o afacere în timpul liber, iar marja de profit poate ajunge până la 65%. E enorm pentru vremuri în care profit de 15% au doar excepţiile fericite. Nu vă grăbiţi să manufacturați orice, în cifre absolute producătorii de obiecte artizanale nu câştigă deloc mult, pentru că vând puţin şi ieftin. La o primă vedere însă, piaţa pare să nu le fie potrivnică. Atunci, ce le lipseşte?

Sunt colorate, create în se­rie limitată şi pot fi uşor personalizate. Iniţial, se adresau tinerilor studenţi, boemi şi răzvrătiţi îm­potriva culturii de masă, dar de la o vreme nu mai surprinde pe nimeni atunci când o bro­şă lucrată manual stă cuminte pe reverul elegant al sacoului unei doamne de afaceri.

Produsele hand-made sunt un paradox în sine – cererea este în creştere, dar clienţii încă se feresc să cheltuiască sume mari; ar putea ieşi la vânzare pe pieţe externe, dar producătorii lor încă se încăpăţânează să vândă preponderent în România; sunt pro­movate ca produse unicat, dar sunt scoase la vânzare, cel mai adesea, la preţ de serie. De ce n-au descoperit încă producătorii reţeta succesului? În afară, pentru aceleaşi produse, creatorii de obiecte lucrate manual cer preţuri de câteva ori mai mari. Pe o piaţă fragmentată, cum e cea din România, cu mii de creatori individuali, care vând online şi participă, din când în când, la târgurile de profil, lucrurile stau complet diferit.
Clădiri şi mărgele

Maria Damian este arhitect în cadrul unui birou de construcţii civile, din Bucu­reşti. După cele opt ore petrecute zilnic la birou, seara se aşază la masa de lucru şi se ocupă de „arhitectura” propriei afaceri. Din pasiunea pentru obiectele lucrate manual, a făcut un mic business, pe care l-a numit BulinaStudio, care acum îi ocupă mai toate momentele libere. Afacerea a prins contur în octombrie 2011, în urma cererilor care au venit din partea apropiaţilor. După apariţia site-ului, tot mai multe persoane au înce­put să comande o jucărie personalizată, după forma şi dimensiunile dorite.

Astăzi, pasiunea sa îi aduce câteva mii de lei pe lună, profitul net reprezentând în­tre 35% şi 65% din venituri. Nu este mult şi este conştientă că, dacă şi-ar fi vândut produsele în altă ţară, ar fi câştigat şi de zece ori mai bine, aşa că are planuri să se dezvolte, pentru că piaţa îi oferă suficient loc de mişcare.

100 de dolari. În SUA


Preţul unor jucării similare cu cele ale BulinaStudio, comercializate pe site-ul american Craftsbury Kids, pornesc de la 18 dolari şi ajung până la 100 de dolari, de aproape 10 ori mai mult decât în raftul vir­tual al Mariei Damian.

Monica Alexandru, account manager al breslo.ro, platforma care reuneşte mai multe magazine online de produse lucra­te manual, susţine explicaţia pentru care în România preţurile sunt vizibil mai mici decât cele ale produselor vândute în străină­tate - mulţi creatori români îşi subapreciază munca, menţinând preţuri „nerealiste” pen­tru produsele lor.

Maria Damian vinde ceva mai scump atunci când jucăriile comandate sunt per­sonalizate sau au dimensiuni mai mari, care necesită mai mult timp pentru confec­ţionare.
Părinţii cu copii mici, din Bucureşti, Constanţa sau Galaţi, sunt cei care fac cele mai multe comenzi . „În ultimii ani, persoa­nele din România au început să aprecieze din ce în ce mai mult creaţiile hand-made, iar aici nu mă refer doar la jucării, ci şi la ac­cesorii, decoraţiuni, îmbrăcăminte. Dovada o reprezintă numărul mare de site-uri şi târ­guri care organizează, încurajează şi susţin creatorii de hand made să-şi expună şi să-şi vândă produsele”, a mai spus reprezentanta BulinaStudio.


COSTURI
O afacere în acest domeniu nu este deloc costisitoare. Pe de altă parte, nici rezultatele nu sunt impresionante. Dar poate fi o opţiune interesantă pentru cei care vor să facă bani din talentul lor creativ.
- creare site: aproximativ 100 euro;
- găzduire site: între 2 şi 4 euro pe lună;
- cost materie primă: 40-70% din produsul final;
- marjă profit la un produs: 35-65%;
- înfiinţarea unei firme sau a unei persoane fizice autorizate: 530 – 1.000 de lei.

Export pentru români

Roxana Curic, deţinătoarea site-ului beefree.ro, care comercializează produse lu­crate manual, vinde şi în străinătate, dar tot pentru români. „Am primit câteva comenzi şi din străinătate, de la fete plecate acolo. În general vor bluze tip ie, pentru că sunt con­fortabile, le amintesc cu drag de ţară şi se mândresc cu portul naţional”, spune Curic.

În ceea ce priveşte costul cu materia pri­mă, acesta poate ajunge şi la 70% din preţul de vânzare al produsului confecţionat manu­al, materialele fiind cumpărate de la furnizori specializaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia vând tot online, pentru că este un mediu care păs­trează costuri relativ reduse, dar şi pentru că permite accesul la marfă unei categorii mult mai mari de potenţiali clienţi. Magazi­nele virtuale de profil expun o ofertă bogată, de la aţa cerată de diferite culori, mărgele, pene, lemn exotic, pietre semipreţioase sau chiar ambalaje şi etichete naturale.

Preţuri­le acestora variază de la 0,5 lei, cât costă o mărgea sau o piatră colorată, până la câteva zeci de lei, în cazul cameelor sau accesoriilor din argint. Valoarea medie a unei comenzi se ridică la 60 de lei, iar cei mai mulţi cumpă­rători provin din Bucureşti şi oraşe din Ar­deal. Aceştia iau cu asalt site-ul în special în preajma sărbătorilor, atunci când pregătesc cadouri, sau de 1 şi 8 Martie.

Cursurile de mărgelit

Mult mai profitabile sunt însă cursuri­le de hand made ţinute de trainerii individuali. George Apreutesei, trainer de cur­suri hand made, povesteşte că majoritatea cursanţilor ar dori să înveţe cum se confecţionează bijuteriile. Durează cel puţin patru zile până când se deprind tainele acestei arte şi costă în jur de 600 de lei de persoană. Trainerii pot face bani frumoşi din această afacere, de vreme ce un la un curs participă, de obicei, 14 persoane. Sălile sunt ocupate aproape în exclusivitate de fe­mei cu studii superioare, cu o vârstă medie de 35 de ani, care ocupă o funcţie de con­ducere sau lucrează într-o multinaţională.

Magazin virtual vs magazin real


Chiar dacă cei mai mulţi producători vând în propriile magazine virtuale şi la târgurile de profil, Maria Damian, fon­datoarea BulinaStudio visează la ziua când îşi va deschide un magazin real, în care să poată interacţiona cu acei copii pentru care face jucăriile şi cu părinţii lor, cei care deţin puterea de cumpărare.

„Un magazin interactiv în care copi­lul să testeze şi să-şi aleagă singur jucă­ria preferată. Pentru copiii mai exigenţi, care nu îşi găsesc jucăria potrivită, vreau să aflu exact ce îşi doresc şi să le realizez după explicaţiile, imaginaţia sau schiţele lor”, spune Damian. Până atunci, vinde în mansarda unei librării din Bucureşti, în cadrul proiectului RomanianDesign, şi creează jucării-personaje pentru „Opera Comică” din Capitală.

Roxana Curic a bifat deja acest ca­pitol, însă nu a avut succesul aşteptat. Şi-a încercat norocul în Suceava, însă costurile de susţinere a magazinului erau mai mari decât câştigurile propriu-zise. „În plus, într‑un magazin real, spre deosebire de unul virtual, trebuie să ai mereu marfă multă şi stocuri noi, ceea ce e cam greu fără un atelier în spate şi cineva care să lucreze pentru tine”, susţine Curic. A încercat să-şi ia ajutoa­re, dar lucrurile nu au mers cum şi-ar fi dorit, aşa că a ales să lucreze în conti­nuare singură. Îi ia o zi întreagă să con­fecţioneze un produs, iar la rochiile de mireasă stă şi trei-patru zile în atelierul de lucru.

De şapte ani trăieşte exclusiv din confecţionarea hainelor şi a bijuteriilor şi este mulţumită de câştig, având lunar în jur de 20 de clienţi. Aproximativ 70% dintre comenzi provin din Bucureşti, iar restul, „de prin toate colţurile ţării”. Cele mai comandate produse sunt bluzele de tip ie din pânză topită, cămăşile bărbă­teşti din in, rochiile de mireasă sau sara­fanele cu maci.

Şansa acestor mici antreprenori stă, în momentul de faţă, în afiliere. Fie cu un designer român cu care să colabore­ze, fie cu o reţea internaţională de ma­gazine pentru care să furnizeze produse unicat. Altfel, vor ră­mâne doar la stadiul de idei interesante care nu-şi ating po­tenţialul. Ceea ce, pentru orice om de afaceri, reprezintă cel mai negru coş­mar.