Dupa valul de frig siberian care s-a abatut asupra Europei, primele semne de topire a uriasei cantitati de zapada acumulata vor provoca inundatii in zonele centrale si estice ale Batranului continent. Temperaturile extrem de coborate din ultimele saptamani pot genera inundatii catastrofale, a avertizat ONU.


Dar mercurul a inceput sa urce in termometre, antrenand topirea zapezii si a ghetei. Reprezentantul special al ONU pentru prevenirea catastrofelor naturale, Margareta Wahlstrom, se declara ingrijorata de consecintele dezghetului in tarile riverane Dunarii.

„In timp ce mii de persoane, din Serbia si Bulgaria. raman prizoniere nametilor de zapada, apar si primele indicii de ingrijorare. Exista temeri ca in urma inundatiilor devastatoare va creste numarul victimelor”, a avertizat responsabilul organizatiei mondiale.

In opinia ONU, sistemul de alerta creat in urma cu zece ani de Comisia europeana dupa inundatiile catastrofale cauzate de revarsarea Elbei si a Dunarii si care au afectat 20 de tari, s-ar putea confrunta in saptamanile imediat urmatoare cu cel mai serios test incepand din 2002.

Margareta Wahlstrom a salutat decizia autoritatilor din Bulgaria de a inspecta cele peste 500 de baraje ale tarii si de a deschide, progresiv, vanele pentru a evita ca nivelul apei sa se ridice peste cotele normale. In acelasi timp, ea a deplans vulnerabilitatea populatiei la evenimentele climatice extreme si lipsa unei pregatiri adecvate.