Este foarte posibil ca Europa sa nu scape de valul de geruri care a spus stapanire pe Batranul continent pana la sfarsitul acestui luni, estimeaza meteorologii, alimentand temerile legate de o eventuala scumpire a gazelor naturale.


Combinat cu o presiune atmosferica ridicata, aerul polar venit din nordul Rusiei impiedica aerul mai bland provenind din Atlantic sa incalzeasca continentul, care de mai bine se zece zile se confrunta cu temperaturi care au coborat mult sub zero.

Europa nu a mai cunoscut un val de frig de asemenea amploare din 1986, a amintit meteorologul Georg Muller. Reuniti la Geneva, mai multi responsabili ai Organizatiei mondiale a meteorologiei (OMM) nu au exclus ca iarna siberiana sa persiste pana la sfarsitul acestei luni.

„La mijlocul lunii februarie va interveni o schimbare, dar nu in favoarea unor temperaturi mai generoase”, a spus Leon Brown, prezentator la The Weather Channel. Potrivit spuselor sale, „februarie va ramane, probabil, geros pana la sfarsit”.

Diferenta de presiune dintre zona Arcticii si Europa, cunoscuta si sub numele de „oscilatie arctica negativa” si care este responsabila de temperaturile scazute, nu-si va gasi echilibrul decat in umatoarele doua-trei saptamani, a estimat, la randul sau, Omar Baddour, coordonator al programului de colectare de date al OMM.

Fenomenul anticiclonic nu este ceva neobisnuit, dar specialistii au fost surprinsi de brutalitatea cu care au coborat temperaturile dupa o iarna destul de calduroasa pana atunci. „Maniera in care iarna s-a instalat este unica in felul ei si oarecum socanta”, a recunoscut Brown.