Pe timp de criza exista companii care ar face aproape orice ca sa-si majoreze marja de profit si cota de piata. Iar actiunile de marketing le dau patronilor sen­ti­mentul ca aceste deziderate pot fi atinse mai repede. Exista insa si firme care aleg sa-si desfasoare acti­vi­tatile fara sa iasa in vreun fel in evidenta. Si se intampla acest lucru pen­tru ca patronii acestor firme sta­bi­lesc sa se ghideze in activitatea lor dupa doua principii: modestie si eficienta. O astfel de companie am gasit in Brasov, iar numele ei este ICCO Group. Grupul cu­prinde nu mai putin de 17 firme, cu acti­vitate de la constructii la sisteme ener­getice, termoelectrice pana la echi­pa­men­te de aviatie sau in domeniul me­dical. Am vizitat sediul companiei din Brasov, o cladire moderna cu doua ni­ve­luri. Ce a surprins este ca, in contrast cu alte com­panii, aici oamenii sunt deschisi, nefiindu-le frica sa vorbeasca despre activitatea companiei. Am intrat intr-un birou modern unde am fost intampinati de un domn intre doua varste. Se pre­zinta: „Sunt Doru Acsinte, cu «cs», direc­torul executiv al ICCO”. „Sunteti un grup puternic... De ce nu am auzit de dum­neavoastra?”, intreb. „Nu sta in politica noastra. Un fapt care nu a fost cunoscut de brasoveni este ca in decembrie 2010 a fost pusa in functiune de catre specialistii ICCO Electric statia de cogenerare de 30 MW a Brasovului, salvand astfel locuitorii orasului de la inghet prin furnizarea de energie termica. Pentru ca CET-ul local a intrerupt furnizarea de agent termic din cauza datoriilor”. Aparitia proprietarului grupului, Calin Costan, intrerupe explicatiile domnului Acsinte.


1990-1998, pionieratul


Grupul din Brasov si-a inceput acti­vi­tatea in anul 1990, intr-un apartament din Brasov,  domeniul de baza fiind asam­blarea de calculatoare. In urmatorii ani compania s-a extins prin co­mercializarea la scara mai mare de PC-uri si impri­mante. „Grupul a inceput sa se dez­volte cu adevarat in 1998 si aveam ca activitate de baza comercializarea de echipamente electronice si electrotehnice. Acum suntem o echipa de 1.200 de per­soane, cu o medie de varsta de 35 de ani. Ne desfasuram activitatea pe o suprafata totala de 32.000 mp, iar sediul central si depozitele se afla la Brasov. Compania are deschise filiale in Timisoara, Oradea, Slatina si Bucuresti, dar si in Ungaria, Bulgaria si Ucraina”, ne-a declarat Calin Costan, proprietarul grupului.

Acesta a tinut sa precizeze ca domeniul cons­truc­tiilor, cu tot ce inseamna el - de la constructiile propriu-zise pana la instalatii de management al cladirilor, instalatii electrice sau termice, realizate de ICCO Electric si ICCO Instal, este punctul forte al companiei. „Tocmai de aceea, suntem capabili sa oferim servicii complete in calitate de antreprenor general, asigurand o perfecta coordonare a tuturor lucrarilor. Precizez ca printre clientii nostri se numara companii multinationale si locale precum producatori industriali, com­plexuri comerciale, banci sau hoteluri. De exemplu, putina lume cunoaste faptul ca ICCO Electric este compania care a construit integral magazinele Carrefour si Media Galaxy din Brasov, dar a executat si instalatiile electrice de joasa si medie tensiune la 20 dintre magazinele retai­le­rului francez, printre care si Carrefour Orhideea si la alte trei magazine Cora”, povesteste Calin Costan.


Gigantul Flextronics


„La Timisoara, in perioada 1998- 2000, am demarat cel mai ambitios proiect al nostru. Este vorba de implicarea in constructia fabricii Solectron, care intre timp si-a schimbat numele in Flextronics si care a devenit cea mai mare capacitate de productie din industria electronica din Romania. Aici se produc, printre altele, componente de PC, telecomunicatii si colaboreaza cu cei mai puternici jucatori din piata, printre care Philips, NEC, Acer, Dell sau Cisco”, tine sa explice managerul grupului. Un alt moment-cheie in dez­vol­tarea ICCO Electric a fost extinderea segmentului de constructii de instalatii electrice inspre zona industriala. Astfel, in 2003, ICCO Electric a contribuit in Brasov la constructia platformei industriale Schaeffler Romania, care are 3.000 de angajati si unde se produc componente de tehnica liniara pentru industria de ma­sini-unelte, componente pentru industria de autovehicule si rulmenti. „Practic, acest proiect ne-a adus consacrarea in do­me­niul instalatiilor electrice de joasa si medie tensiune, business pe care am inceput sa ne axam tot mai mult”, a tinut sa precizeze Costan.  „In anii care au urmat am executat instalatiile electrice de joasa, medie si inalta tensiune pe platforma Pirelli Tyres in Slatina, in Caransebes, pentru TMD Friction si in Oradea, pentru Celestica. Apoi am mai echipat inca 10 fabrici cu instalatii de joasa si medie tensiune”, completeaza Costan. Inainte de declansarea crizei, numai pe partea industriala ICCO Electric avea o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, ne-a precizat oficialul companiei.


Criza si solutia EximBankIncepand cu anul 2006, compania a inceput sa dezvolte conceptul unui Parc Industrial, iar ICCO Electric, impreuna cu propriii specialisti, trebuia sa construiasca pentru acesta o statie de 110/20 KV cu un cost de 4 milioane de euro. „Intr-o prima faza am discutat cu o banca comerciala pentru finantare. Se intampla in anul 2008. Dar banca ne-a refuzat, asa ca am fost nevoiti sa finantam constructia statiei din profit. Si a venit anul 2009, in care am realizat ca devenim si noi victime ale crizei financiare. Asa am ajuns la un pas de incapacitate de plata. Trebuia sa gasim rapid o solutie. Si am facut o miscare neasteptata pentru unii: ne-am reorientat catre lucrarile mari. Am realizat noua statii de 110 KV, fiecare in valoare de 3 milioane de euro, si am renuntat la lucrarile mici. Pot sa spun ca aceste statii au salvat afacerea”, isi aminteste Calin Costan. De fapt, 2009 a fost anul in care ICCO Electric a balansat intre agonie si extaz. Iar daca „agonia” a fost data de criza, „extazul” a venit intr-un mod neas­teptat. „Ajutorul a venit, in mod sur­prinzator, de la o banca. In acel an, bancile au inghetat practic creditarile. Cu toate acestea, ajutorul l-am primit de la o banca de stat, si ma refer aici la EximBank.Le-am explicat ca suntem intr-o situatie critica, ca avem lucrari pe care trebuie sa le facem, dar nu putem pentru ca avem datorii istorice. Si, cu garantiile de stat de la EximBank, am primit un credit de 1,7 milioane de euro. La acest credit, EximBank a garantat 90% din valoarea totala. Fara aceasta implicare din partea bancii nu stiu cum am fi salvat situatia ICCO Electric. Astfel ne-am revenit, iar in 2010 am reusit sa trecem acest prag dificil”, povesteste Calin Costan. Anul trecut, ICCO Electric a avut o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, iar pentru 2011 societatea anticipeaza o cres­tere usoara a cifrei de afaceri. Totodata, compania intentioneaza sa investeasca in productia de energie verde prin am­plasarea de panouri solare pe cladirile parcului industrial. In acest sens, con­du­cerea companiei vrea sa mai contracteze un credit, cu garantii EximBank, de aproximativ 1,5 milioane de euro. In prezent, valoarea afacerii ICCO depaseste 120 de milioane de euro.     


Garantiile EximBank


Orice societate comerciala care intentioneaza sa contracteze un credit de la o banca comerciala si care nu dispune de garantii suficiente poate aplica pentru o garantie de stat din partea EximBank. Banca detine o intreaga paleta de garantii, plecand de la cele de export, cele pentru firme care incearca sa acceseze un credit sau pentru IMM-uri. Si, ceea ce este mai important, banca a simplificat procedura de acordare a garantiilor de stat de pana la 1,5 milioane de euro, astfel incat perioada de raspuns a EximBank s-a redus la 10 zile, fata de o luna cat dura anterior.