Numarul de computere vandute in primele trei luni ale anului pe piata din Romania a scazut cu 65,2% fata de intervalul similar al anului precedent, la 100.306 unitati. Ca valoare, scaderea pe aceasta piata a fost de 67,1%, arata un raport IDC publicat de Mediafax.

In primul trimestru din 2008, vanzarile de com­pu­tere s-au cifrat la 288.237 unitati, potrivit IDC.

Cel mai afectat segment a fost cel al sistemelor desktop care, potrivit cifrelor com­pa­ni­ei de analiza International Data Corporation (IDC), a ra­portat un declin de 80,5% ca vo­lum si de 80,4% ca valoare a van­zarilor in primele trei luni ale acestui an. Astfel, dupa nu­marul de vanzari, desktopurile au reprezentat 31,3% din volu­mul de vanzari, adica apro­xi­mativ 31.396 unitati. Ca va­loare, desktopurile au avut o pondere de 25,4% din piata. „Desktopul e mort si ingropat din punctul meu de vedere. E un potential mic pentru desk­top in zona sectorului public, dar nu stim cand, pentru ca se tot taie bugete. Poate peste doi ani sa vedem ceva pe zona aceasta”, a declarat pentru „Financiarul” Bogdan Iftemie, Sales Manager Acer Romania. 


Evolutie mai buna pentru laptopuri


In linie cu estimarile IDC de la inceputul anului, care preconizau o evolutie mai opti­mista pentru computerele por­tabile, vanzarile de laptopuri au scazut cu 45,4% ca volum, insa cu 55,9% ca valoare, dupa ce mai multe companii au lan­sat pe piata netbookurile, lap­to­puri ieftine, de dimensiuni mici, optimizate pentru acce­sul la internet. Laptopurile au depasit la finalul anului trecut, pentru prima data, vanzarile de desktopuri, ponderea por­ta­bilelor in vanzari fiind de 53% in perioada octombrie-de­cem­brie. In primele luni ale acestui an, a fost continuat acelasi trend, ponderea computerelor por­tabile in vanzari fiind 66,8% ca volum si de 64,7% ca va­loare. Serverele au reprezentat 1,9% din volumul vanzarilor de PC-uri, iar valoarea seg­men­tu­lui s-a apropiat de 10%. Com­parativ cu intervalul ianua­rie-martie 2008, segmentul serverelor a coborat cu 62,9% ca numar de unitati si cu 63,4% ca valoare. Din punctul de vedere al competitiei pe piata, com­pania taiwaneza Asus este pri­ma clasata din punctul de vedere al volumului, cu o cota de piata de 14,9%, dar si ca va­loare, cu 15,5%. Compania chineza Lenovo este a doua clasata ca numar de unitati, cu 13,3%, iar ca valoare ocupa locul al patrulea, cu o cota de 10,9%. Acer este a treia clasata, in functie de numarul de unitati, cu 10,8% din piata, si a cincea clasata, cu 8,8%, ca valoare. Americanii de la Hew­lett-Packard (HP) au avut, in primul trimestru al anului, al patrulea volum al vanz­a­rilor, respectiv 10,5%, iar ca va­loare, a fost a doua clasata, cu 12,9%. Locul al cincilea, ca numar de unitati vandute, apartine com­paniei Fujitsu-Siemens, cu 9,4%, iar ca valoare a ocupat locul al treilea, cu 12,4%.

Potrivit lui Bogdan Iftemie, Sales Manager Acer Romania, IDC analizeaza vanzarile inre­gistrate de producatori catre parteneri. Oficialul explica ast­fel scaderile prin stocurile fa­cute de reprezentantele lo­cale ale producatorilor in T4/2008 si ramase nevandute, fapt ce a determinat o prudenta in ceea ce priveste stocurile in primul trimestru al acestui an. Aceasta este a doua scadere a pietei romanesti de profil din ultimii opt ani si cea mai accentuata, dupa ce, in trimestrul al patru­lea al anului 2008, cifrele IDC semnalau o diminuare de 18,5%, la 300.000 de compu­te­re vandute in octombrie-de­cem­brie 2008. Analistul IDC Dia­na Preda aprecia, la ince­putul lunii martie a acestui an, ca piata de PC-uri va continua sa se contracte si in 2009, ca urmare a increderii reduse in evolutia pietei, dar si a lipsei de proiecte publice.