In primul trimestru din 2008, vanzarile de computere s-au cifrat la 288.237 unitati, potrivit IDC.
Cel mai afectat segment a fost cel al sistemelor desktop care, potrivit cifrelor companiei de analiza International Data Corporation (IDC), a raportat un declin de 80,5% ca volum si de 80,4% ca valoare a vanzarilor in primele trei luni ale acestui an. Astfel, dupa numarul de vanzari, desktopurile au reprezentat 31,3% din volumul de vanzari, adica aproximativ 31.396 unitati. Ca valoare, desktopurile au avut o pondere de 25,4% din piata. „Desktopul e mort si ingropat din punctul meu de vedere. E un potential mic pentru desktop in zona sectorului public, dar nu stim cand, pentru ca se tot taie bugete. Poate peste doi ani sa vedem ceva pe zona aceasta”, a declarat pentru „Financiarul” Bogdan Iftemie, Sales Manager Acer Romania.
Evolutie mai buna pentru laptopuri
In linie cu estimarile IDC de la inceputul anului, care preconizau o evolutie mai optimista pentru computerele portabile, vanzarile de laptopuri au scazut cu 45,4% ca volum, insa cu 55,9% ca valoare, dupa ce mai multe companii au lansat pe piata netbookurile, laptopuri ieftine, de dimensiuni mici, optimizate pentru accesul la internet. Laptopurile au depasit la finalul anului trecut, pentru prima data, vanzarile de desktopuri, ponderea portabilelor in vanzari fiind de 53% in perioada octombrie-decembrie. In primele luni ale acestui an, a fost continuat acelasi trend, ponderea computerelor portabile in vanzari fiind 66,8% ca volum si de 64,7% ca valoare. Serverele au reprezentat 1,9% din volumul vanzarilor de PC-uri, iar valoarea segmentului s-a apropiat de 10%. Comparativ cu intervalul ianuarie-martie 2008, segmentul serverelor a coborat cu 62,9% ca numar de unitati si cu 63,4% ca valoare. Din punctul de vedere al competitiei pe piata, compania taiwaneza Asus este prima clasata din punctul de vedere al volumului, cu o cota de piata de 14,9%, dar si ca valoare, cu 15,5%. Compania chineza Lenovo este a doua clasata ca numar de unitati, cu 13,3%, iar ca valoare ocupa locul al patrulea, cu o cota de 10,9%. Acer este a treia clasata, in functie de numarul de unitati, cu 10,8% din piata, si a cincea clasata, cu 8,8%, ca valoare. Americanii de la Hewlett-Packard (HP) au avut, in primul trimestru al anului, al patrulea volum al vanzarilor, respectiv 10,5%, iar ca valoare, a fost a doua clasata, cu 12,9%. Locul al cincilea, ca numar de unitati vandute, apartine companiei Fujitsu-Siemens, cu 9,4%, iar ca valoare a ocupat locul al treilea, cu 12,4%.
Potrivit lui Bogdan Iftemie, Sales Manager Acer Romania, IDC analizeaza vanzarile inregistrate de producatori catre parteneri. Oficialul explica astfel scaderile prin stocurile facute de reprezentantele locale ale producatorilor in T4/2008 si ramase nevandute, fapt ce a determinat o prudenta in ceea ce priveste stocurile in primul trimestru al acestui an. Aceasta este a doua scadere a pietei romanesti de profil din ultimii opt ani si cea mai accentuata, dupa ce, in trimestrul al patrulea al anului 2008, cifrele IDC semnalau o diminuare de 18,5%, la 300.000 de computere vandute in octombrie-decembrie 2008. Analistul IDC Diana Preda aprecia, la inceputul lunii martie a acestui an, ca piata de PC-uri va continua sa se contracte si in 2009, ca urmare a increderii reduse in evolutia pietei, dar si a lipsei de proiecte publice.