Traficul de voce ramane in continuare cel mai mare generator de venituri pentru operatorii de telefonie, chiar daca segmentul care inregistreaza cele mai mari si mai rapide cresteri este cel al datelor mobile. Potrivit companiei de cercetare si consultanta IDC Romania, in prezent, aproximativ 70% din valoarea totala a pietei de telecomunicatii (exceptand veniturile din TV, veniturile provenite din tarifele de interconectare, echipamentele hardware sau serviciile financiare ale operatorilor) este generata de serviciile de voce.


„In prezent, vocea mobila reprezinta aproximativ 58% din valoarea totala a pietei, urmand ca pana in 2015 aceasta pondere sa scada la 56%”, a declarat pentru „Fin.ro” Madalin Lazarescu, Research Manager la IDC Romania.


Potrivit datelor companiei de cercetare, ponderea segmentului de voce mobila din valoarea totala a pietei a scazut permanent o data cu debutul crizei, in pofida scaderii tarifelor la astfel de servicii. Astfel, cea mai mare scadere a avut loc in 2009 cand ponderea veniturilor din voce mobila s-a redus la 61% de la 65% in 2008. Scaderea a continuat si anul trecut, mai spune oficialul IDC, insa intr-un ritm mai lent si isi va mai face simtita prezenta si in anii urmatori, pe masura ce alte segmente vor creste puternic. „Ponderea veniturilor din date mobile, spre exemplu, se va majora de la aproximativ 11% cat este in prezent, la circa 14% in 2015”, mai spune Madalin Lazarescu.