Principala bancă elenă National Bank of Greece (NBG), prezenta si pe piata locala prin Banca Romaneasca, a avertizat ca o ieşire a Greciei din zona euro va avea consecinţe dramatice asupra nivelului de trai al populaţiei, asupra şomajului şi inflaţiei, relatează France Presse, preluata de Agerpres..

„O abandonare a euro va duce la o scădere semnificativă a nivelului de trai al cetăţenilor greci”, a avertizat prima instituţie financiară din ţară, avansând, potrivit calculelor sale, o scădere de 55% a veniturilor pe cap de locuitor şi de 65% din valoarea nominală a monedei noi.

Rata şomajului va creşte de la 21%, cât este în prezent, la 34%, în timp ce inflaţia va exploda imediat şi va continua să crească, a avertizat NBG, într-un raport pe acest subiect.

În plus, Grecia se va trezi în imposibilitatea de a-şi onora principala sa datorie contractată de la creditorii externi, menţionează acelaşi raport, care atrage atenţia că efectele vor şi „mai grave” în cazul unei ieşiri necontrolate din zona euro.

De peste doi ani în centrul unei crize a datoriei care a zguduit zona euro, Grecia este în continuare frământată în legătură cu acest subiect, mai ales că măsurile de austeritate impuse de Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au fost masiv dezavuate, cu ocazia alegerilor din 6 mai ale căror rezultate nu au permis formarea unui guvern.

Liderii europeni au ameninţat Atena cu îngheţarea ajutoarelor dacă ţara nu va continua aplicarea reformelor structurale necesare în schimbul planului de ajutor internaţional şi dacă Grecia va confirma respingerea austerităţii la noul scrutin din 17 iunie.

NBG, la fel de epuizată ca şi celelalte bănci elene de planul de restructurare a datoriei elene, a primit luni de la Fondul european de stabilitate financiară circa 7,43 de miliarde de euro pentru recapitalizare.