In cursul zilei de 31 iulie, Hidroelectrica, cel mai mare producator de curent din tara, a vandut sase pachete de electricitate pe bursa de energie OPCOM si a incasat 21.67 milioane de lei, pentru o cantitate totala de 83.520 MWh. 


Pana in urma cu o luna, cand inca functionau contractele cu asa-zisii baieti destepti din energie, pentru cantitatea de 83.520 MWh Hidroelectrica nu incasa mai mult de 10,85 milioane de lei. Asta inseamna ca denuntarea a sase din cele noua contracte bilaterale si iesirea Hidreolectica pe ringul bursier a dublat incasarile, raportandu-ne strict la cantitatea de curent mentionata.

Hidroelectrica este in prezent in insolventa si in ultima perioada administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, a denuntat mai multe contracte bilaterale, cu EFT, Energy Holding, Euro P.E.C., Alpiq, si a renegociat cu Electromagnetica, Elsid si Electrocarbon. Mai exista o singura necunoscuta, Alro, cu care se vor relua negocierile in aceasta luna. Pretul mediu de vanzare al energiei catre baietii destepti era de 130 de lei/MWh, in conditiile in care costul de productie era de 125 lei/MWh. 

Cantitatea scoasa pe bursa vine din energia ramasa disponibila de la baietii destepti. Actiunea Hidroelectrica a avut un mare succes pentru ca s-au inregistrat cele mai mari preturi pe OPCOM, platforma contratelor bilaterale, din acest an, recordul detinand-ul Tinmar-Ind, care a cumparat 18.720 MWh cu 267,77 lei/MWh.