Din 21 iunie, Saptamana Financiara si Editura Curtea Veche va provoaca sa descoperiti secretele istoriei unuia dintre cele mai cunoscute si controversate ordine religioase. Volumul „Iezuitii. Misiune, mituri si istorie”, semnat de istoricul Jonathan Wright, urmareste pas cu pas destinul membrilor „Societatii lui Isus”, de-a lungul unor epoci de profunde prefaceri religioase, sociale si culturale, in care crestinismul s-a raspandit tot mai mult, iar noile convingeri stiintifice au inceput sa aiba parte de recunoasterea cuvenita, fiind treptat acceptate de Biserica.
 
 
„Fie ca era iubita sau detestata, „Societatea lui Isus” nu putea fi ignorata. Ea avea sa perturbe siguranta si ierarhia Bisericii Catolice, sa transforme peisajul cultural, spiritual si religios al Europei si sa intervina in diverse controverse ale Reformei, constituirii imperiilor, Iluminismului si Revolutiei. Batalia pentru adjudecarea istoriei acesteia a fost dintotdeauna stransa”, sustine Jonathan Wright.
 
 
Lucrare istorica documentata si structurata exemplar, „Iezuitii. Misiune, mituri si istorie” se citeste cu placere si interes, mai cu seama datorita stilului scriitorului care, fara a renunta la rigoare, trateaza tema calugarilor aflati in serviciul direct al papei intr-o maniera incitanta. „Timp de aproape cinci secole, iezuitii au fost o prezenta influenta si turbulenta in istoria mondiala — si nu doar ca evanghelisti, teologi sau intermediari ai clericilor. Ei au fost curteni rafinati la Paris, Beijing sau Praga, care le spuneau regilor cand sa se casatoreasca, cand si cum sa mearga la razboi, care slujeau ca astronomi ai imparatilor chinezi si erau preoti militari pentru armatele nipone ce invadau Coreea. Dupa cum se poate presupune, au oferit sacramente si omilii si au educat oameni precum Voltaire, Castro, Hitchcock si Joyce. Tot ei au fost si crescatori de oi in Quito, proprietari de plantatii in Mexic si in Statele Unite de dinainte de razboi, viticultori in Australia. Societatea avea sa infloreasca in lumea literelor, artelor, muzicii si stiintei, teoretizand despre dans, boli si legile electricitatii sau ale opticii. Iezuitii aveau sa se lupte cu provocarile lui Copernic, Descartes si Newton, iar 35 de cratere de pe suprafata Lunii aveau sa poarte numele unor cercetatori iezuiti”, spune Jonathan Wright.
 
 
Istoria iezuitilor incepe in 1541. Calugarul Francisc Xavier este considerat membrul fondator si cel dintai mare misionar al Societatii lui Isus. Xavier a calatorit de-a lungul intregii sale vieti, predicand si botezand in India, Insulele Moluce si Japonia, avand grija de leprosi si confruntandu-se cu budistii, ridiculizand obiceiurile ciudate si cultivand sufletele. Desi exista doar de 12 ani la moartea lui Francisc Xavier, „Societatea lui Isus” se remarcase deja ca fiind cel mai rasunator si cel mai provocator ordin religios care a apartinut vreodata Bisericii Catolice, sustine Wright. „In curand avea sa isi anunte pretentia de a fi o adevarata forta, in amvon si confesionar, in laborator si in observator, in salon si in academie, in cele mai inalte bastioane ale puterii politice, iar cariera evanghelica exotica a lui Xavier avea sa fie prima poveste iezuita de succes. Calatoria sa postuma prin istorie, o calatorie a mutilarii, a sfinteniei si a memoriei, avea sa fie inca si mai extraordinara”, afirma autorul.
 
JONATHAN WRIGHT s-a nascut in Harlepool, Marea Britanie in 1969. A studiat la Universitatile St. Andrews, Pennsylvania, Oxford, unde si-a luat doctoratul in istorie in 1998. A mai publicat cartea God’s Soldiers (2004).