Intrarea in vigoare a legii privind comercializarea produselor alimentare ar putea conduce la scaderi ale preturilor pentru consumatorii finali cu pana la 30%, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.

”Noi am urmarit ca pretul in magazin, pe raft, sa scada. Specialistii spun ca in cateva luni preturile vor putea sa scada pana la 30%”, a declarat ministrul de resort. Ilie Sarbu a mai adaugat ca nu apreciaza ca aceasta lege este un abuz, fiind de parere ca presedintele va promulga proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor in urma cu o saptamana.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), care reuneste cei mai importanti jucatori din retailul romanesc, a atras atentia luni asupra faptului ca legea este anticoncurentiala. Retailerii spun ca aplicarea acesteia va duce la falimente in lant si in randul furnizorilor si procesatorilor ca urmare a reducerii termenelor de plata, iar locurile de munca din industrie vor fi amenintate.

”Atentia factorului politic se concentreaza selectiv doar asupra unora dintre actori - in speta comerciantii - , in functie de rezonanta populista a masurilor propuse”, au spus retailerii prin vocea AMRCR.

In plus, marii comercianti vor renunta la furnizorii autohtoni si se vor orienta spre marfa din import. Acest risc a fost recunoscut si de Sorin Minea, presedintele Romalimenta, care a mai declarat, pentru „Financiarul”, ca are rezerve in privinta reducerii termenelor de plata, mai ales pe timp de criza.

Reprezentantii producatorilor si ai sindicatelor au respins acuzatiile aduse de companiile din comertul modern. Acestia au precizat ca aplicarea legii va conduce la cresterea concurentei si la scaderea preturilor de productie. In plus, noile reglementari vor sustine si dezvoltarea magazinelor de proximitate.

Producatorii ar trebui sa aiba acces mai facil in marile magazine. Delia Nica, vicepresedintele AMRC, a precizat, pentru „Financiarul”, ca nu se poate vorbi despre un astfel de efect al legii in conditiile in care industria agroalimentara este slab dezvoltata si nu poate sustine consumul.