Imaginile din satelit suprinse in Iran sporesc ingrijorarile Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) privind "curatarea" de catre Teheran a unei baze despre care agentia crede ca ar fi implicata in dezvoltarea unei arme nuclere.


AIEA a incercat de doua ori sa viziteze instalatia Parchin (foto satelit), luna trecuta, pentru a verifica suspiciunile potrivit carora Iranul ar efectua teste in aceasta zona pentru a dezvolta o arma atomica. Teheranul i-a respins cererile si sustine ca Parchin este o instalatie militara pur conventionala, relateaza Wall Street Journal, in editia online.

In ultimele zile, un oficial iranian a declarat ca Teheranul reanalizeaza cererea AIEA de a vizira Parchin si ar putea sa permita o vizita in lunile urmatoare.

Oficialii informati in legatura cu imaginile surprinse de satelit au declarat ca exista ingrijorari tot mai mari ca Iranul incearca sa elimine orice dovada care ar lega instalatia Parchin de dezvoltarea armelor nucleare, despre care mai multi oficiali occidentali cred ca ar proveni din programul de armament de dinainte de 2003, prin salubrizarea zonei.

Administratia Obama crede ca Iranul a incetat dezvoltarea activa a armei atomice in 2003, chiar daca a continuat productia de combustibil nuclear. Dar AIEA a anuntat in noiembrie ca a strans informatii care sugereaza ca unele eforturi iraniene de a dezvolta arma nucleara au continuat si dupa aceasta data.

Raportul AIEA din noiembrie cita in mod specific dovezi ca Iranul a folosit baza Parchin pentru a experimenta dezvoltarea unui dispozitiv cu neutroni folosit pentru a declansa o explozie nucleara. Curatarea zonei ar fi putut sa inlature orice reziduuri radioactive rezultate in urma testelor, chiar cele care au avut loc cu multi ani in urma, sustin expertii.