In ultimii trei ani deficitul comercial al produselor alimentare a inregistrat o scadere din cauza diminuarii cererii interne, a reducerii ponderii produselor premium in cosul de consum, dar si urmare a deprecierii monedei nationale si a costurilor de productie locala. Toti acesti factori au influentat pozitiv exporturile si au diminuat importurile.


Cu toate acestea, Romania continua sa importe de aproape patru ori mai multe produse alimentare decat se exporta, in special mancare, bauturi si tutun. In viitorul apropiat, este probabil ca balanta sa incline in favoarea importurilor, pe fondul unei reveniri usoare a consumului intern si franarii exporturilor din cauza standardelor de productie europene, care sunt partial indeplinite de producatorii locali, se arata intr-un raport dat publicitatii de catre Coface.

In Romania, industria alimentara locala este afectata in continuare de aproape cei trei ani de recesiune, iar estimarile sunt rezervate. Potrivit Eurostat, sentimentul de incredere in randul consumatorilor pe plan local s-a deteriorat puternic in ultimii doi ani, la septembrie 2011, fiind raportat la -44, cel mai jos nivel impreuna alaturi de cel inregistrat in Ungaria.

Analizand dinamica indicilor volumului cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul pentru ultimii trei ani (comparativ cu 2005 ca si baza de raportare), se observa o contractie mai puternica pentru produsele alimentare comparativ cu cele nealimentare, pe fondul scaderii cererii locale. Astfel, cifra de afaceri a comertului cu amanuntul a scazut cu 11% an/an in primul trimestru din 2011 (revenind aproape de nivelul din 2005), 9% in al doilea trimestru si 6,5% in cel de-al treilea, continuand tendinta descrescatoare de la sfarsitul anului 2008, arata Coface.

Cresterea anuala a preturilor pentru produsele alimentare a inregistrat o dinamica superioara comparativ cu produsele nealimentare incepand cu a doua jumatate a anului anterior, datorata in mare parte cresterii TVA si a pretului combustibililor.
Contextul dificil din industria alimentara, marcat de cererea precara pe de o parte (scaderea puterii de cumparare si a gradului de incredere al consumatorilor) si concurenta dura intre producatori si distribuitori pe de alta parte, au afectat puternic solvabilitatea companiilor din acest sector.

Analizand media ultimilor trei ani, aproximativ 40% din volumul insolventelor pe rol au provenit din comertul cu ridicata si distributie si comertul cu amanuntul, in conditiile in care aceste sectoare inregistreaza aproximativ 34% din companiile active la 30 iunie 2011 (310.787 raportat la totalul firmelor active 913.606). In perioada ianuarie-septembrie 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, numarul insolventelor inregistrate in cele doua sectoare a cunoscut o usoara scadere, de 7,35% (5.508 fata de 5.945).

Preturile vor ramane ridicate

Coface considera ca in semestrul 2 din 2011 si in 2012, preturile produselor agricole de baza vor ramane ridicate in ciuda faptului ca, incepand cu august 2011, acestea au intrat pe o tendinta de scadere, la care se adauga si incetinirea preconizata a economiei mondiale. Tendinta va fi sprijinita de lichiditatea abundenta la nivel mondial si intarita de politica monetara expansionista a Statelor Unite.

In Europa, sectorul alimentar este fragmentat; cu rezultate amestecate in 2011 in Europa de Vest deoarece se preconizeaza ca vor scadea cheltuielile de consum, in special in Marea Britanie, Grecia, Portugalia si Irlanda. Acest rezultat ar trebui sa determine o crestere a numarului de falimente. Tendinta in Europa de Est este mai optimista, fiind preconizata o crestere a PIB-ului de aproape 3,8%. Cu toate acestea, gospodariile continua sa isi plateasca datoriile, ceea ce va pune presiune asupra cheltuielilor acestora.