Premierul Emil Boc a anuntat astazi, in sedinta de guvern, ca proprietarii care detin mai multe imobile vor trebui sa plateasca un impozit in plus pentru a doua proprietate, cotele de impunere urmand sa creasca pentru fiecare alt imobil. Boc i-a cerut ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, sa introduca deja aceasta impozitare suplimentara intr-un proiect de lege.
 
"Domnule ministru Vladescu, in proiectul de lege pe care il vom pregati, incepand cu a doua proprietate vom solicta o impozitare suplimentara. Prima proprietate se impoziteaza normal pentru toti la fel, incepand cu a doua proprietate se impoziteaza suplimentar fata de ceea ce avem in momentul de fata, pentru a putea sa aducem un plus de venituri la Bugetul de stat si a da un efort de solidaritate si din partea acelora care au in Romania mai multe proprietati. Si ei sa contribuie in Romania la acest efort de austeritate pe care il facem in momentul de fata prin impozitarea suplimentara incepand cu a doua proprietate, continuand cu a treia, a patra sau cate alte proprietati, printr-o impozitare suplimentara a acestora", a spus Boc.

In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu. Nu intra sub incidenta acestui impozit suplimentar persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.

In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.

Sursa: Mediafax