Preşedintele suspendat Traian Băsescu a afirmat că în cazul nevalidării referendumului pentru demiterea sa din 29 iulie va lua o decizie ţinând cont de lege, punctând că ar putea să readucă în discuţie varianta întreruperii mandatului său, cu condiţia revizuirii Constituţiei.'Conform legii. Deci, vedem asta. Dar, voi ţine cont de lege şi de interesul naţional, de asta vă asigur. Atunci probabil că o să readuc în discuţie, într-o astfel de situaţie, propunerea pe care am făcut-o partidelor politice de a-mi întrerupe mandatul în octombrie-noiembrie, pentru organizarea simultană a alegerilor prezidenţiale şi legislative, cu condiţia - pentru că unui preşedinte care îşi abandonează mandatul îi trebuie o justificare temeinică - revizuirii Constituţiei şi trecerii la Parlament cu 300 de parlamentari. Aşa cum românii au votat, în noiembrie 2009', a declarat Băsescu la un post de televiziune, întrebat fiind cum va reacţiona daca referendumul nu va fi validat, dar voturile pentru demiterea sa din funcţia de preşedinte vor fi majoritare.

El a mai spus că în situaţia respectivă va ţine cont în luarea unei decizii şi de opinia publică, reiterând că doreşte ca referendumul să fie validat prin prezenţa românilor la vot.  Întrebat dacă vede posibilă o coabitare cu USL, în cazul în care îşi va recâştiga mandatul de preşedinte în urma referendumului din 29 iulie, Băsescu a răspuns afirmativ, adăugând faptul că el a stimulat acest lucru.

'Eu l-am desemnat pe Victor Ponta, nu am făcut nicio altă încercare să dau guvernul PDL, PDL pierduse majoritatea, nu am stat la discuţii. Pur şi simplu, am spus: Voi l-aţi desemnat pe Ponta să fie prim-ministru, poftim mandatul, ăsta este drumul. Nu am avut nicio reţinere pentru această coabitare. Ea implică însă obligaţii. Obligaţia, chiar dacă nu ne iubim, să funcţionăm instituţional, fiecare să-şi vadă de-ale lui', a completat preşedintele suspendat.

In alta ordine de idei, Traian Băsescu a anuntat că din câte ştie nu are niciun dosar penal, subliniind faptul că acuzaţiile venite dinspre USL cu privire la existenţa unor dosare penale sunt 'abordări propagandistice'. 'Deci, din câte ştiu eu, nu am niciun dosar penal, reclamaţii penale. Am avut, am avut 500 când eram primar general', a spus presedintele suspendat, solicitat sa comenteze acuzatiile lansate de USL, potrivit cărora nu doreşte să plece de la Palatul Cotroceni pentru a-şi păstra imunitatea în cazul unor dosare penale.

IBasescu a precizat ca dosarul privind casa din strada Mihăileanu a fost închis, subliniind că este vorba despre un apartament pe care l-a dobândit legal. 'Nu, acel dosar a fost închis, pentru că am dobândit apartamentul. Nu e vilă, e un apartament. L-am dobândit legal, după ce primisem notificarea să părăsesc apartamentul din Mareşal Prezan. Iar povestea flotei, - ştiţi că au fost 111 sau 109 oameni inculpaţi. A existat un procuror al, cum se numea atunci, Departamentul Naţional Anticorupţie, care a refuzat să semneze acel rechizitoriu. Oamenii toţi sunt - dosarul este închis - nevinovaţi. Deci, nu există nicio legătură. Sunt abordări propagandistice', a adăugat Băsescu.

Băsescu a acuzat USL că a dat o 'lovitură' instituţiilor statului, 'aproape militar, în numele puşcăriabililor'.

'Deci, nu sunt un copil şi nici lipsit de experienţă politică. Decizia de a se trece la suspendarea preşedintelui se luase de mult. A anunţat graficul chiar domnul Voiculescu şi ea a fost respectată milimetric. Eu am fost suspendat după 59 de zile, în loc de 60, câte estimase domnul Voiculescu. Dar acest lucru s-a petrecut în numele puşcăriabililor din politica românească. (...) La votul de suspendare a preşedintelui au votat 19 parlamentari cu dosare penale oficiale, plus trei incompatibili, declaraţi ca tare de ÎCCJ, iar lângă ei domnul Voiculescu care a fugit, că ar fi fost 20 de parlamentari cu dosare penale. Eu nu am spus puşcăriaş, am spus puşcăriabil', a completat preşedintele suspendat.