In orasul Taipei a inceput constructia unui nou centru teatral, Taipei Performing Arts Centre. Concursul pentru cel mai bun proiect a avut loc in ianuarie 2008 si au participat 135 de firme specializate din 24 tari ale lumii.


Cea mai buna lucrare a fost desemnat proiectul prezentat de biroul olandez OMA. Publicul va putea urmari nu numai ce se intampla pe scenele teatrului, dar si ceea ce este, de regula, ascuns ochilor spectatorilor.

Olandezii au propus o constructie complexa realizata pe baza de figuri geometrice intrepatrunse. Concret, se propune integrarea a trei elemente - o sfera, un patrulater si o prisma – intr-un cub. In interiorul formelor astfel asezate vor fi amanajate salile de teatru, cu 1500 si 800 de locuri.

Autorii proiectului au decis sa dezvaluie publicului inclusiv lumea de dincolo de scena – salile de repetitie, atelierele de creatie pentru decoruri si costume, sectiile tehnice. Foaierul a fost transformat intr-un fel de expozitie, care ofera spectatorilor posibilitatea de a patrunde in universul nevazut al artei teatrale.

Noul teatru va fi terminat in 2015, bugetul alocat realizarii proiectului ridicandu-se la aproaximativ 140 milioane de euro. Taipei Performing Arts Centre va avea o inaltime de 63 m si se va intinde pe o suprafata de 50.000 mp.