Incepand din 2008, miloacele spaniole de informare in masa s-au confruntat cu numeroase programe de restructurare si inchideri de redactii. Iar tendinta va continua.


Presa spaniola plateste un tribut greu crizei. Incepand din 2008, un numar de 57 de publicatii au fost inchise si au fost aplicate 23 de planuri sociale. Rezultatul: 6.234 de ziaristi dintr-un total de aproximativ 21.000 au ramas fara loc de munca. Adica aproape 30%.

De altfel, rata somajului doboara, in Spania, record dupa record, apropiindu-se de 25% din populatia activa. „Este cea mai grava situatie cu care s-a confruntat presa spaniola in toata istoria ei”, a constatat Elsa Gonzalez, presedintele Federatiei asociatiilor de ziaristi (Fape).

Ultimele victime: nimeni altele decat marile cotidiane ale tarii, El Mundo si El Pais. Primul, care a adus la cunostinta sindicatelor planurile sale, va suprima „cel putin 195 de locuri de munca”. Adica va pleca un jurnalist din trei, explica Fernando Cano, redactor sef al sitului specializat pe meda, pronoticias.com. Al doilea, care pregateste propriul sau program de restructurare, va „proceda la ceva similar”, a estimat Cano.